Baba Ganoush zelf maken

Aubergine is typisch zo’n groente waar je van houdt of waar je van gruwelt. Ik hou ervan. Ik vind het heerlijk, al is het wel van belang dat je de aubergine goed klaarmaakt. Rooster of gril je hem niet lang genoeg dan eet je zeker niet smakelijk!

Wat is baba ganoush eigenlijk?

Baba ganoush is een traditionele dip uit het Midden-Oosten, gemaakt van geroosterde of gegrilde aubergine. Door de aubergine te roosteren, krijgt het die heerlijke rokerige smaak die kenmerkend is voor dit gerecht. Traditioneel wordt het gemengd met tahin (sesampasta), knoflook, citroensap en olijfolie voor een romige textuur en een perfecte balans tussen hartig, zuur en nootachtig. Baba ganoush is niet alleen een smaakexplosie, maar ook een gezonde keuze: aubergine zit vol vezels en antioxidanten, waardoor je verantwoord kunt genieten.

Hoe krijg je die rokerige smaak?

De sleutel tot een authentieke baba ganoush is die kenmerkende rokerigheid. Je bereikt dit door de aubergine op een gasvlam, barbecue of in een hete oven te grillen tot het vel zwartgeblakerd is. Door dit vel te verwijderen, houd je alleen de zachte, smaakvolle binnenkant over. Heb je geen grill? Geen probleem: een vleugje gerookt paprikapoeder of een scheutje liquid smoke in het mengsel kan een vergelijkbaar effect geven. Zo tover je met minimale moeite die diepe, rokerige smaak tevoorschijn.

Variëren met baba ganoush

Hoewel de klassieke versie al onweerstaanbaar is, kun je eindeloos variëren met baba ganoush. Voeg bijvoorbeeld een snufje komijn, gehakte verse kruiden zoals peterselie, of een beetje chili toe voor extra pit. Zin in een frisse twist? Roer er wat granaatappelpitjes doorheen of besprenkel het met een vleugje granaatappelmelasse. En vergeet de presentatie niet: een swirl van olijfolie en een beetje za’atar of sesamzaadjes maken je baba ganoush helemaal af – klaar om indruk te maken.

Baba Ganoush
Totale tijd55 minuten

Baba Ganoush zelf maken

4.29 van 188 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

300 ml

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el tahini
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een mes de snijkant in ruitvorm in. Besprenkel met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bak ongeveer 45 minuten tot het vruchtvlees helemaal zacht is.
  • Pak de knoflookteentjes samen in aluminiumfolie en leg ook in de oven om te poffen.
  • Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de aubergine en doe in een keukenmachine, samen met de knoflookteentjes (zonder velletje). Voeg de tahini, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie toe. Draai tot een grove puree.
  • Breng op smaak met zest en sap van de citroen, peper en zout en eventueel wat extra komijnpoeder of olijfolie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.