Oesters van de barbecue
Je denkt bij een barbecue misschien niet meteen aan oesters, maar geloof me als je deze eenmaal hebt gemaakt dan wil je niet anders meer. Het grote voordeel is ook nog dat je de oesters niet open hoeft te steken. In de hete barbecue gaan ze vanzelf open staan. Dat maakt het losmaken van de bovenste schelp een stuk makkelijker om te doen.
Vinaigrette maken
De barbecue oesters vind ik zelf het allerlekkerste met deze Vietnamese stijl vinaigrette. Hiervoor bak ik eerst een sjalotje tot deze mooi zacht en glazig is. Ik doe er een rawitpeper door, maar wees gewaarschuwd; die is echt pittig.
Ben je nou niet zo’n fan van pittig? Probeer het dan met een gewone rode peper. Dat maakt de smaak een stuk minder heftig.
Je zorgt vervolgens voor een mix van de sushigember, peper, rijstazijn, suiker en vissaus. Dit voeg je doe aan de sjalotjes in de pan en je voegt een beetje sesamolie toe. Je brengt het geheel vervolgens aan de kook.
Haal van het vuur en voeg het limoensap en de gehakte koriander toe en (optioneel) de dashi.
Zodra de oesters open gaan staan haal je de bovenste schelp eraf en je schept twee theelepels van de vinaigrette op de oester. Om het helemaal af te maken kun je er nog wat bonitovlokken aan toevoegen. Eet de barbecue oesters meteen. Dan blijven ze het allerlekkerste.
Check hier ook meteen even alle Aziatische recepten.

Barbecue-oesters & Vietnamese vinaigrette
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 2 tl sesamolie
- 1 rawit-peper
- 2 limoenen
- 4 takjes koriander
- 1 el sushigember
- 1 el sushigembervocht
- 4 el rijstazijn
- 2 el suiker
- 1 el vissaus
- 1 tl instantdashi optioneel
- 12 oesters
- Handje bonitovlokken
Bereidingswijze:
- Steek de barbecue aan. Pel en snipper de sjalot. Verhit de sesamolie in een koekenpan en fruit de sjalot tot deze glazig en zacht is.
- Halveer de rawit-peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Snijd de limoenen door en pers ze uit. Pluk de blaadjes van
- de koriander en hak ze fijn. Voeg de sushigember, het -vocht, de peper, rijstazijn, suiker en vissaus toe aan de sjalot en de sesamolie in de pan en breng het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg het limoensap en de gehakte koriander toe en eventueel de dashi.
- Leg de oesters op de hete barbecue en wacht tot de schelpen open gaan staan. Steek een mes aan de zijkant tussen de twee schelpen en snijd de bovenste schelp los van de onderste. Snijd de oester vervolgens los van de onderste schelp. Schep 2 theelepels vinaigrette op iedere oester en top af met wat bonitovlokken.
- Recepten
- Aziatische recepten
- Bijgerechten
- Feestdagen recepten
- Kerst voorgerechten
- Seizoensrecepten
- Vietnamese recepten
- Vis recepten
- Voorgerechten
- Wereldkeuken
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.