Het fijne is dat de pannenkoekjes ook nog eens glutenvrij zijn want je bakt ze namelijk met rijstebloem in plaats van gewone bloem.
Vulling van de Bánh Xèo
De vulling van de Vietnamese pannenkoek kun je natuurlijk variëren naar eigen wens. Hier gebruikte ik garnalen en buikspek als basis. Heb je geen buikspek dan kun je ook speklapjes krokant uitbakken als alternatief. Of gebruik geplukte kip voor een iets minder heftige variant.
Ook qua kruiden kun je goed variëren met dit gerechtje. Ik vind Thaise basilicum echt heerlijk, maar dit is niet altijd even goed verkrijgbaar. Je kunt dit – indien gewenst – vervangen voor gewone basilicum. De smaak is niet hetzelfde maar het is het beste alternatief.
Check hier alle Aziatische recepten.

Bánh Xèo – Vietnamese pannenkoek
Ingrediënten
- 150 g rijstebloem
- 1/2 tl kurkuma
- 125 ml kokosmelk
- 250 ml bruiswater
- 1 el vissaus
- 2 lente-uien
- 350 g buikspek gegaard
- olie om in te bakken
- 200 g taugé
- 250 g gekookte garnalen
- 1/2 krop sla
- 8 rijstvellen
- Gemengde groene kruiden koriander, lange koriander, munt, Thaise basilicum
- nước mắm chấm Vietnamese dipsaus op basis van vissaus, limoen, suiker, rode peper en knoflook
Bereidingswijze:
- Meng in een kom de rijstebloem, kurkuma, kokosmelk, het bruiswater en de vissaus.
- Roer goed tot er geen klontjes meer zijn. Laat het beslag 20 minuten rusten. Snijd intussen de lente-uien fijn en het buikspek in plakjes.
- Verhit een koekenpan met dikke bodem op het vuur. Voeg een eetlepel olie toe en vervolgens een soeplepel beslag (circa 65 gram). Beweeg de pan zodat het beslag mooi over de pan verdeeld is. Bak de pannenkoek circa 2 minuten.
- Verdeel een handje taugé, wat garnalen, lente-ui en plakjes buikspek over de bovenkant. Bak de pannenkoek nog 2-3 minuten tot de randen bruin kleuren en krokant worden. Vouw de pannenkoek dubbel en laat uitlekken op een rooster. Herhaal dit tot het beslag op is.
- Pluk de bladeren van de sla. Doop een rijstvel enkele seconden in lauw water en leg hier een gevouwen pannenkoekje, sla en kruiden op. Rol het geheel op en dip rijkelijk in de nước mắm chấm.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.