Aziatische recepten

Bánh Xèo – Vietnamese pannenkoek

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Extra tijd 20 minuten
  • Aantal personen 8 stuks

Ingredienten

150 g rijstebloem

1/2 tl kurkuma

125 ml kokosmelk

250 ml bruiswater

1 el vissaus

2 lente-uien

350 g buikspek, gegaard

olie om in te bakken

200 g taugé

250 g gekookte garnalen

1/2 krop sla

8 rijstvellen

Gemengde groene kruiden (koriander, lange koriander, munt, Thaise basilicum)

nước mắm chấm (Vietnamese dipsaus op basis van vissaus, limoen, suiker, rode peper en knoflook)

Sharing is caring!

Vietnamese pannenkoek

De Vietnamese pannenkoek of Bánh Xèo is een knapperig gevulde rijstpannenkoek die in Vietnam heel populair is. En met goede reden want dit is verschrikkelijk lekker!

Het fijne is dat de pannenkoekjes ook nog eens glutenvrij zijn want je bakt ze namelijk met rijstebloem in plaats van gewone bloem.

De vulling van de Vietnamese pannenkoek kun je natuurlijk variëren naar eigen wens. Hier gebruikte ik garnalen en buikspek als basis. Heb je geen buikspek dan kun je ook speklapjes krokant uitbakken als alternatief. Of gebruik geplukte kip voor een iets minder heftige variant.

Ook qua kruiden kun je goed variëren met dit gerechtje. Ik vind Thaise basilicum echt heerlijk, maar dit is niet altijd even goed verkrijgbaar. Je kunt dit – indien gewenst – vervangen voor gewone basilicum. De smaak is niet hetzelfde maar het is het beste alternatief.

Wil je trouwens Miljuschka in Vietnam terugkijken? Dan kan nu op Disney+ channel. Check hier alle Aziatische recepten.

Banh Xeo

Bánh Xèo

Aantal personen: 8 stuks
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 150 g rijstebloem
  • 1/2 tl kurkuma
  • 125 ml kokosmelk
  • 250 ml bruiswater
  • 1 el vissaus
  • 2 lente-uien
  • 350 g buikspek, gegaard
  • olie om in te bakken
  • 200 g taugé
  • 250 g gekookte garnalen
  • 1/2 krop sla
  • 8 rijstvellen
  • Gemengde groene kruiden (koriander, lange koriander, munt, Thaise basilicum)
  • nước mắm chấm (Vietnamese dipsaus op basis van vissaus, limoen, suiker, rode peper en knoflook)

Instructies

  1. Meng in een kom de rijstebloem, kurkuma, kokosmelk, het bruiswater en de vissaus.
  2. Roer goed tot er geen klontjes meer zijn. Laat het beslag 20 minuten rusten. Snijd intussen de lente-uien fijn en het buikspek in plakjes.
  3. Verhit een koekenpan met dikke bodem op het vuur. Voeg een eetlepel olie toe en vervolgens een soeplepel beslag (circa 65 gram). Beweeg de pan zodat het beslag mooi over de pan verdeeld is. Bak de pannenkoek circa 2 minuten.
  4. Verdeel een handje taugé, wat garnalen, lente-ui en plakjes buikspek over de bovenkant. Bak de pannenkoek nog 2-3 minuten tot de randen bruin kleuren en krokant worden. Vouw de pannenkoek dubbel en laat uitlekken op een rooster. Herhaal dit tot het beslag op is.
  5. Pluk de bladeren van de sla. Doop een rijstvel enkele seconden in lauw water en leg hier een gevouwen pannenkoekje, sla en kruiden op. Rol het geheel op en dip rijkelijk in de nước mắm chấm.

Nog meer lekkers