Het recept voor deze saté babi komt van een Balinees eettentje in Amsterdam, Paon Bali. We hebben het hierover gehad in Mils podcast Eetgeheimen. Hun saté babi is echt de lekkerste ooit. Nu kun je ‘m zelf maken! En als je te lui bent, ga dan naar Paon Bali om ‘m te proeven.
PS: in Indonesië eet je saté babi niet met pindasaus, vandaar dat ik m hier met een Balinese sambal serveer. Mocht je toch pindasaus willen, kun je het recept gebruiken van de saus bij de saté ayam.
Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

Balinese saté babi met Balinese sambal mbe
Ingrediënten
Bumbu
- 4 kemirinoten (toko, kun je ook weglaten eventueel)
- 5 cm gember geschild en in plakjes
- 6 cm laos in plakjes
- 3 sjalotten in plakjes
- 5 knoflooktenen gepeld
- 5 el Javaanse suiker
- 2 tl trassi
- 1 tl zout
Verder
- 2 el zonnebloemolie
- 700 g procureur in blokjes van 2x2 cm (of 100 g speklap en 600g procureur in blokjes)
Sambal mbe*
- zonnebloemolie om te frituren + wat extra
- 10 Aziatische sjalotjes in plakjes
- snuf zout
- 8 knoflooktenen in plakjes
- 10 kleine chilipepertjes (rood en groen)* in ringetjes
- 1 1/2 tl trassipoeder
- sap van 3 kaffirlimoentjes (of 1 gewone limoen)
Bereidingswijze:
- Wrijf de kemirinoten, de gember, de laos, de sjalotjes, de knoflook, de Javaanse suiker en de trassi met het zout fijn in een platte vijzel (of gebruik een staafmixer en een eetlepel olie).
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de bumbu 10 minuten. Laat afkoelen. Meng de bumbu door het vlees en kneed het erin. Laat de smaken 1 uur of langer intrekken.
- Maak intussen de sambal mbe. Verhit de zonnebloemolie in een ruime wok of wajan (een grote koekenpan kan ook). De olie moet niet te heet zijn (zeg 160 °C), anders verbranden de ingrediënten.
- Bestrooi de sjalotjes met een snuf zout. Voeg de sjalotjes in delen toe en frituur ze lichtbruin (ze zullen nog doorgaren dus frituur ze niet al te lang). Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
- Frituur nu de knoflookplakjes lichtbruin. Let op dat ze genoeg kleur hebben (te rauw is niet lekker), maar ook dat ze niet te donker worden (dan smaken ze bitter). Secuur werkje dus. Neem ze uit de olie en laat uitlekken.
- Frituur als laatste de chilipepertjes en laat uitlekken.
- Doe de gefrituurde ingrediënten in een kom, bestrooi met wat zout.
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie en roerbak het trassiepoeder kort. Meng door de sambal.
- Knijp boven een zeefje de kaffirlimoentjes uit over de sambal en meng.
- Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone.
- Rijg de blokjes vlees op in water geweekte stokjes. Als je ook speklap gebruikt, rijg dan ook telkens 1 of 2 stukjes spek mee.
- Rooster de saté op de hete zone zo’n 3 tot 4 minuten per kant. Draai regelmatig. Leg vervolgens op de minder hete zone en gaar daar nog een minuut of 3 tot het vlees mooie brandplekjes vertoont.
- Serveer met sambal mbe.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.