¡Ay caramba! Het is Taco Tuesday, dus pak er maar snel pen en papier bij om jouw boodschappenlijstje te maken (of screenshot erop los). Het wordt een Mexicaanse avond om nooit meer te vergeten. Of je nu een etentje geeft of gewoon een gezellig avondje thuis bent met de familie, een taco is het perfecte ingrediënt voor een smaakvolle avond. Het fijnste van deze avond vind ik dat je lekker met je handen kunt eten. Let’s get dirty!
Maar, voordat je aan de slag gaat wil ik je nog iets kwijt. Een van de grootste misvattingen ever: een taco is geen hard krokant ding uit de supermarkt – dat is puur een Tex-Mex uitvinding en niet Mexicaans. Een echte Mexicaanse taco is eigenlijk altijd zacht. Een tortilla wordt namelijk een taco op het moment dat je hem vult. Aan de structuur verandert niets! Nu je dat weet zou ik zeggen: let’s get ready for Taco Tuesday! Dit zijn mijn 7 favorieten:
Tip: wil jij weten hoe je deze onderstaande taco’s veggie maakt? Lees dan dit artikel.
Taco de Barbacoa
Deze taco is zoals veel gerechten in Mexico hot, hot, hot! Zoals je weet houd ik daar van. De originele taco de Barbacoa wordt gemaakt met rundvlees, maar je kunt het ook prima maken met varkensvlees of lamsvlees. Dat gaar je in een stoofpan of je bereidt het in een slowcooker. Het kruidige stoofvlees maakt het echt een smaakvol gerechtje en de topping van avocado, koriander en limoen houdt het lekker fris. Echt een favoriet!
Kikkererwten taco’s met chorizo en kaas
Warning: als je deze taco’s met chorizo en kaas gaat maken moet je er echt een paar extra maken. Ze zijn echt zo lekker, I can’t get enough! In tegenstelling tot de traditionele taco’s zijn deze gemaakt van kikkererwten. Kikkererwten zijn namelijk een geweldige vervanger voor mais of tarwe tortilla’s en zo wordt deze taco helemaal keto. De taco’s serveer ik met een vulling van guacamole, jalapenopeper, bonen, kaas, maïskorrels, verse chorizo en peterselie. Je kunt ze gemakkelijk van te voren maken. Zodra je ze gaat eten verwarm je ze in de oven. Wacht wel nog eventjes met de guacamole en peterselie, dat is koud lekkerder op de taco (en dan verkleurt het ook niet door de warmte).
Knapperige taco’s met coquilles en salsa
Deze tacoschelpen zijn dus eigenlijk niet Mexicaans, maar omdat ik weet dat iedereen ze zo lekker crunchy vindt heb ik ook hier een variant mee bedacht: knapperige taco’s met coquilles. Een snel gerechtje dat mij herinnert aan mijn fijne tijd in Amerika. De coquilles zijn het hoofdingrediënt van de taco. Je kunt ze goed rauw eten (wel kakelvers bij de visboer halen), maar ik laat ze een beetje in limoensap garen. Leg ze daar dus ook niet te lang in, want je wil niet dat ze overgaar zijn. Verder vul ik de taco met een pittige salsa gemaakt van rode peper en grof gehakte cashewnoten voor de extra crunch. Ik top af met peterselie of koriander. Ben je niet zo’n fan van coquilles? Dan is zeebaars een erg lekkere vervanger.
Plat Amsterdamse taco’s met geitenvlees
Dit is de perfecte maaltijd voor als je veel tijd hebt en iets lekkers maar vooral origineels op tafel wil zetten. Voor de plat Amsterdamse taco Barbacoa gebruik ik namelijk geitenvlees, wat ik in een uur of zes laat gaar stoven, zodat het heerlijk mals wordt. Overigens kun je ook kiezen voor ander stoofvlees, rund bijvoorbeeld! De taco kun je pimpen met zoetzure ui, tomatenchutney en zoete aardappelchips. Door de kleuren ook nog eens een echt kunstwerk!
Vistaco’s met avocado-mangosalsa
Als je deze vistaco’s met avocado en mangosalsa serveert weet je zeker dat je met frisse zin een pittige avond tegemoet gaat. Deze warme taco’s zijn namelijk belegd met pittige gemarineerde kabeljauw. Dat in combinatie met de frisse salsa en verse koriander een beetje chilisaus of tabasco en dat kneepjes limoen… Pff ik krijg al trek als ik er aan denk. Zo lekker!! Ben je niet zo’n fan van kabeljauw? Probeer het dan met gamba’s of verse tonijn – gegarandeerd een feestje.
Cheesecake taco’s van tartelettedeeg
Zoals jullie weten ben je voor cheesecakes bij mij aan het goede adres. Het kon dus ook niet anders, dan dat ik een cheesecake variant bedacht voor Taco Tuesday. Deze hemelse combinatie van cheesecake en zanddeeg in de vorm van taco’s is echt wel een winnaar: cheesecake taco’s van tartelettedeeg. Ik maak ze door de cheesecake vulling tussen 2 koekjes in de vorm van halve maantjes te spuiten. Vervolgens top ik ze af met slagroom en een framboos. Maar variëren kan zeker, dus leef je uit!
Stroopwafel taco’s
Waarom slechts één zoete optie als je er ook twee kunt hebben? Stroopwafel taco’s zijn super makkelijk om te maken en ook nog eens onweerstaanbaar lekker. En wist je dat kinderen echt mega enthousiast worden als ze deze treats zelf in elkaar mogen flansen? Zelf bereid je de stroopwafels voor en vervolgens zet je de tafel vol met allerlei toppings en kunnen jouw creatievelingen er op los. Trots dat ze op hun eigen creatie(s) zullen zijn! In deze TikTok video van @threebirdsonestove zie je hoe je ze maakt:
@christinefiorentino_ Stroopwafel Choco Tacos 🌮🍫🥜🤌🏼 Recipe on thefeedfeed.com! @thefeedfeed #chocotaco #taco #stroopwafel #dessert #easyrecipes #nostalgia #recipe #homemade