Het ultieme BBQ-nagerecht
Zeg nu zelf, een barbecue is pas echt compleet als er een toetje op de kolen gaat. En niet zomaar een toetje, dit is een ananas to die for. Denk: sappig, warm fruit met die verleidelijke grillsmaak, een sticky sausje met steranijs en honing, frisse limoensuiker en romig ijs dat langzaam wegsmelt over de warme plakken ananas. Ja hoor, dit is het soort nagerecht waarbij mensen hun bord aflikken. En terecht.Ā
Waarom we ananas in z’n geheel grillen
We leggen die ananas dus in zān geheel op de barbecue. En dat klinkt misschien een beetje wild, maar geloof me: juist dat zwarte, geblakerde jasje maakt het fruit vanbinnen extra juicy en vol smaak. Door ām rustig naast de kolen te roosteren, krijgt-ie die diepe, gekarameliseerde touch, bijna alsof je een tropische flambĆ© aan het maken bent. En het ziet er ook nog eens mega indrukwekkend uit, wat wil je nog meer?Ā

Limoensuiker: klein detail, groots effect
Een beetje citrusrasp hier, een snufje suiker daar en ineens heb je een magisch poedertje dat echt alles opfleurt. Deze limoensuiker is het geheime wapen in dit dessert. Het geeft die frisse kick tegen het warme fruit en het zoete ijs in. Strooi het als confetti over je dessert en kijk hoe de smaken exploderen in je mond. Instant zomerfeest!
Ijs baby! Welke smaken werken het best?
Wij gebruiken yoghurtijs, omdat het lekker fris en romig tegelijk is, een perfecte tegenhanger voor die warme, sticky ananas. Maar hey, voel je vooral vrij om te experimenteren. Vanille voor de klassiekers onder ons, hazelnoot voor een nootachtige twist, citroenroomijs voor de citruslovers, of pistache voor wie durft. En als je echt wilt uitpakken: maak er een bolletjes duo van. Want waarom kiezen als het allemaal kan?

Ananas toetje van de BBQ
Benodigdheden
- rasp
- Barbecue
- Houtskool
- Aanmaakblokjes
- Hittebestendige tang
Ingrediƫnten
- 1 limoen
- 2 el fijne kristalsuiker
- 1 ananas
- 1 steranijs
- 5 el honing
- 6 bollen yoghurtijs
Bereidingswijze:
- Boen de limoen schoon en rasp de schil. Meng de rasp met de suiker. Ā
- Leg de ananas in zān geheel naast de kolen. Draai regelmatig om en bak tot de ananas rondom helemaal zwartgeblakerd is.Ā
- Zet ondertussen een pannetje op de grill en roer daarin de steranijs, honing en 4 el water door elkaar. Haal de pan van het vuur als alles goed is gemengd.Ā
- Snijd de boven en onderkant van de ananas af en snijd de ananas in plakken van ca. 2 cm dik.Ā
- Verdeel de plakken ananas over de grill en bak aan beide kanten tot er grillstrepen op staan. Ā
- Verdeel de ananas over 6 bordjes. Schep op elk bord een flinke bol ijs. Besprenkel met de marinade en bestrooi met de limoensuiker. Ā
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka