Alles over glutenvrij bakken

Categorieën: Kooktips

Glutenvrij bakken

De afgelopen jaren krijg ik steeds vaker vragen over glutenvrij bakken. Voornamelijk van mensen met een gluten-intolerantie of coeliakie (een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten). Maar hoe vervang je nu bijvoorbeeld bloem in een bakrecept, zonder dat je gerecht aan smaak inboet? 

Tips bij glutenvrij bakken

  • Het is een kwestie van veel oefenen, en soms helaas een bakblunder. Sommige supermarkten verkopen tegenwoordig kant-en-klaar glutenvrij meel, maar dit geeft niet altijd het beste resultaat. Blijven proberen (en proeven!) dus.
  • Vaak geeft een combinatie van verschillende bloem-vervangers het beste bakresultaat. Voor sommige recepten hoeft dit niet, zoals boekweitpannenkoeken van boekweitmeel, of een amandelcake van amandelmeel. Maar voor veel recepten, zeker bij brood en taart, is een mix van een aantal soorten glutenvrij meel het beste.
  • Glutenvrij deeg plakt vaak veel sneller aan je aanrecht en je handen. Je kunt dit voorkomen door je handen en het oppervlakte goed te ‘bloemen’ (uiteraard met glutenvrij meel). Ook een beetje plantaardige olie kan helpen!
  • Soms moet je bij glutenvrije recepten wat meer bakpoeder of baking soda gebruiken dan in een regulier baksel. Ook dit is een kwestie van uitproberen.

Op de website van The New York Times vond ik een supergoed artikel over bakken zonder bloem.  Hier staan nog veel meer handige tips in!

Bekende glutenvrij meelsoorten

Sommige soorten vind je bij de beter gesorteerde supermarkt, maar als je écht goed glutenvrij wil bakken is de biologische winkel (of webshop!) je beste vriend. 

Rijstmeel
Amandelmeel

Boekweitmeel

Teffmeel

Maismeel
Quinoameel
Gierstmeel
Havermeel
Tapiocameel
Kikkererwtenmeel
Kokosmeel
Kastanjemeel

Glutenvrij bindmiddel

Vaak heb je in een glutenvrij bakrecept ook nog een extra bindmiddel nodig, om het beste resultaat te bereiken. Dat komt omdat veel bloem-vervangers, zoals amandelmeel, van zichzelf niet zo goed binden. Ook voor deze bindmiddelen geldt: de bio-winkel is the place to be.

Maïzena

Arrowroot
Agar agar
Tapioca
Lijnzaad

Chiazaad
Psyllium vezels (vlo-zaad)
Aardappelzetmeel

Fijne boeken over glutenvrij bakken

Na jarenlange ondefinieerbare klachten, ondraaglijke buikpijn, succesvolle (en minder succesvolle) bakpogingen en een kookboek later lacht het leven Marike Bol, oprichtster van Oh My Pie, inmiddels toe. Nadat de diagnose coeliakie was gesteld begon de zoektocht voor Marike. Naar een nieuwe way of life, maar zo bleek later, ook naar een begin van een nieuw hoofdstuk in haar leven. 

Na een website vol met glutenvrije recepten en tips, volgden twee kookboeken. Marike leert je heerlijke broodjes maken van bakbananenmeel, snackrepen met tijgernotenmeel en ook de trucjes hoe je tarwevrij brood toch elastisch en smakelijk maakt. Want tarwevrij brood hoeft nu eenmaal niet korrelig te zijn en bij de eerste hap uit elkaar te vallen.

Het zijn boeken vol die-wil-je-gelijk-maken recepten, tarwe en glutenvrije tips & tricks en een ware bibliotheek op het gebied van verschillende glutenvrije meelsoorten. Marike Bol bewijst dat glutenvrij geen straf hoeft te zijn. Je vindt haar twee boeken in de (online) boekhandel.

Oh my Pie en Bakken zonder tarwe

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.