Salades staan bij mij meerdere keren per week op tafel: van een lichte en zomerse voor de lunch tot een vullende maaltijdsalade in de avond. Salades saai? Echt niet! Deze bekende salades mogen absoluut niet missen in jouw kookrepertoire.
Caesar salade
Misschien wel een van m’n lievelings, deze salade die ooit in Italië werd bedacht door Caesar Cardini om overgebleven eten uit de koelkast op te maken. Althans, zo gaat het verhaal… Zelf maak ik hem met romaine-sla, gegrilde kip, Parmezaanse kaas, crispy croutons en een romige dressing met ansjovis. En een gepocheerd eitje, uiteraard!
Salade Caprese
Hoe zou ik deze over kunnen slaan? Een Italiaanse classic met buffelmozzarella, rijpe tomaten en basilicum. En wat mij betreft de allerlekkerste extra vergine olijfolie en balsamico-azijn om ‘m af te maken.
Salade Niçoise
Deze beroemde salade komt uit de Franse plaats Nice. De combinatie lijkt een beetje vreemd: vis, gekookt ei en groente, maar het resultaat is goddelijk. Het liefst maak ik hem met gegrilde tonijn, ansjovis, olijven, gekookte krieltjes en knapperige haricots verts. Dit verdeel ik over kraakverse kropsla en maak ik af met medium-gekookte eieren en een frisse mosterdvinaigrette.
Waldorf salade
Een klassieker uit het Waldorf-Astoria hotel in New York. In deze hartige salade vind je selderij, appel, rozijntjes, walnoten in een mayonaise-dressing, maar er wordt wereldwijd op los gevarieerd met allerlei andere ingrediënten.
Ook lekker:
Pastasalades zijn een snelle en makkelijke manier om een voedzame maaltijd te maken; de pasta is vullend voor de maag, en met de rest van de ingrediënten kun je lekker variëren. En de koelkast tegelijkertijd leeg maken! Deze salade met artisjok en ansjovis dressing is dan ook een favoriet in huize Witzenhausen.
Een noedelsalade is nog zo eentje om in een mum van tijd op te wippen in de keuken. De ideale doordeweekse maaltijd, bijvoorbeeld deze frisse Thaise noedelsalade met kip en cashewnoten.