Heb je mijn bloemkolen gezien? Deze power groenten, mag niet ontbreken in je keuken, want het is zo veelzijdig. Wat het is, wat je er mee kan en hoe je hem bereidt? Let me tell you! Bloemkool is een koolsoort die tot de kruisbloemenfamilie behoort, net als broccoli, spruitjes en boerenkool. Het eetbare deel van de bloemkool is de bloemknop, ook wel de “bloem” genoemd, die bestaat uit compacte, witte roosjes. Hoewel we meestal de witte variant zien, bestaat bloemkool ook in andere kleuren, zoals paars, groen en oranje!
Bloemkool is één van de meest veelzijdige en gezonde groenten die je in de keuken kunt gebruiken. Van het klassieke koken tot trendy recepten zoals bloemkoolrijst of zelfs bloemkoolpizza er is zoveel mogelijk met deze groente.
Wanneer is bloemkool in het seizoen?
Bloemkool is een groente die vooral in de koelere maanden groeit. Het hoogseizoen loopt van juli tot en met november, maar je kunt het in Nederland bijna het hele jaar door kopen dankzij moderne teelttechnieken en import. De smaak is het lekkerst als het binnen het seizoen wordt geoogst, omdat de bloemkool dan sappiger en voller van smaak is.
Hoe gezond is bloemkool?
Bloemkool is ontzettend gezond voor ons! Het is caloriearm, maar zit boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals:
- Vitamine C: Voor een sterk immuunsysteem en een gezonde huid.
- Vitamine K: Goed voor de botten en bloedstolling.
- Foliumzuur: Belangrijk voor celgroei -en herstel.
- Vezels: Goed voor de spijsvertering en het verzadigingsgevoel.
- Antioxidanten: Bloemkool bevat stoffen zoals glucosinolaten, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en bescherming kunnen bieden tegen bepaalde soorten kanker.
Hoe bereid je bloemkool het beste?
Je kan bloemkool op heel veel verschillende manieren bereiden. De drie meest gebruikte vormen zijn: koken, bakken/wokken en/of roosteren.
Bloemkool koken: Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze in ruim water met een beetje zout. Laat het ongeveer 8-10 minuten koken, totdat de bloemkool zacht, maar nog stevig is. Je kunt ze iets korter koken voor een knapperige bite of langer voor zachte bloemkoolpuree.
Het bakken/wokken van bloemkool: Snijd de bloemkool in roosjes of plakjes. Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de bloemkool op middelhoog vuur voor 8-10 minuten. Voeg wat knoflook, kruiden of specerijen toe voor extra smaak. Gebakken bloemkool krijgt een heerlijke nootachtige smaak en een lekkere crunch.
Bloemkool roosteren: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de bloemkoolroosjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en strooi er zout en peper overheen. Rooster de bloemkool voor 25-30 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Verschillende soorten bloemkool
Zoals ik hierboven al vertelde zijn er zelfs verschillende soorten bloemkool. Ja, echt! Naast die traditionele witte bloemkool bestaat er ook een paarse, groene en oranje bloemkool.
Paarse bloemkool: Heeft een mooie paarse kleur door de aanwezigheid van anthocyanines, een krachtige antioxidant. De paarse kleur verdwijnt een beetje tijdens het koken.
Groene bloemkool (Romanesco): Dit type heeft een unieke spiraalvorm en een iets mildere, nootachtige smaak.
Oranje bloemkool: Bevat meer bètacaroteen, wat de oranje kleur veroorzaakt. Deze variant is iets zoeter van smaak.
Wat kan ik allemaal maken met bloemkool?
Tegenwoordig worden we steeds creatiever met het gebruiken van groenten op heel veel verschillende manieren. Als je denkt dat bloemkool alleen wordt gegeten met aardappels en vlees dan zit je ernaast! Hier heb ik een paar hele lekkere en verrassende bereidingswijzen van bloemkool:
- Bloemkoolrijst: Maal rauwe bloemkool in een keukenmachine tot rijstachtige korrels. Dit is een koolhydraatarm alternatief voor rijst.
- Bloemkoolpuree: Kook de bloemkool zacht en pureer met boter, zout, peper en eventueel een beetje room voor een romige puree.
- Bloemkoolsteak: Snijd dikke plakken bloemkool en bak of rooster ze als een “steak”. Dit is een geweldig vegetarisch hoofdgerecht.
- Bloemkoolsoep: Kook de bloemkool in bouillon en pureer voor een lekkere, romige soep. Dit is mijn recept.
- Bloemkool als pizzabodem: Maal de bloemkool fijn, meng met ei en kaas, en bak het als een koolhydraatarme pizzabodem. Kijk hier maar eens.
Heb jij nu ook zoveel zin gekregen in om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met bloemkool? Mocht je nog geen idee hebben van wat je dan wilt fabriceren, dan heb ik hieronder een aantal fantastische bloemkool recepten!
Recepten met bloemkool
Penne met geroosterde bloemkool
Pasta en bloemkool zijn echt een match made in heaven! In dit recept combineren we perfect geroosterde bloemkool met een romige saus en al dente penne. De geroosterde bloemkool krijgt die heerlijke, nootachtige smaak die perfect samengaat met de pasta en Parmezaanse kaas. Dit gerecht is simpel, snel en een echte troostmaaltijd voor als je zin hebt in comfortfood, maar toch wat groenten binnen wilt krijgen. Het is de ideale maaltijd na een drukke dag!
Hele geroosterde bloemkool met citroen en geitenkaas
Wil je een showstopper op tafel zetten? Dan moet je zeker deze hele geroosterde bloemkool met citroen en geitenkaas proberen. Het ziet er niet alleen spectaculair uit, maar het smaakt ook nog eens geweldig. Door de bloemkool in zijn geheel te roosteren, krijgt hij een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte, smeuïge binnenkant. De frisse citroen en romige geitenkaas maken het geheel helemaal af. Perfect als bijgerecht of als indrukwekkend vegetarisch hoofdgerecht.
Bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool
Op zoek naar een romige, verwarmende soep? Deze bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool is echt het ultieme comfortfood. De soep is lekker romig, zonder dat er zware room aan te pas komt, en de geroosterde bloemkool zorgt voor extra diepte in de smaak.
Bloemkool tempura met spicy harissa-dip
Laten we het even hebben over bloemkool tempura. Dit is bloemkool zoals je het nog nooit hebt gehad! Knapperig, luchtig en met een heerlijke pittige harissa dip om het helemaal af te maken. Het geheim? Een lichte tempura-beslaglaag die in de pan knapperig wordt gebakken. Het is de perfecte snack voor een feestje of als je gewoon zin hebt in iets lekkers en crunchy. Eén ding is zeker: deze bloemkool tempura is allesbehalve saai!