De komende weken viert een groot deel van Nederland vakantie in eigen land; de zogenaamde Staycation! De afgelopen weken ontvingen wij steeds meer vraag naar meer recepten uit de airfryer. Daarom combineren we beide elementen en lanceren wij vandaag de eerste in een serie van in totaal 5 heerlijke airfryer recepten die ons de smaak van onze favoriete buitenlandse gerechten thuis laten beleven. Hou de site de komende weken in de gaten voor nog meer nieuwe airfryer recepten!
Pizza prosciutto
Bij het bedenken van recepten uit de airfryer kon een pizza natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet nu er een ontzettend handig pizza insert voor is gekomen, waarmee het maken van een lekkere pizza een peuleschil is geworden.
Hoe maak je een pizza uit de airfryer
Om te beginnen heb ik je hieronder twee verschillende recepten gegeven. Een hele snelle waarbij je een kant- en klare pizzabodem gebruikt of een “langzame” waarbij je de bodem zelf maakt.
Er zijn tegenwoordig goede bodems te koop, dus als ik haast heb en snel wat voor de kids wil maken koop ik lekkere groentebodem die al kant- en klaar is en dan staat de pizza uit de airfryer binnen 15 minuten op tafel.
Lekker veel kaas
Een randvoorwaarde voor mij bij een goede pizza is veel kaas. Heerlijk! Op deze pizza verstopte ik dan ook geraspte oude kaas en romige buffel mozzarella. Voor de tomatensaus kun je eenvoudigweg passata gebruiken die je op smaak maakt met peper en zout. Voor wat extra Italiaanse vibes aan mijn airfryer pizza gebruik ik wat lepeltjes pesto die ik verdeel over de pizza.

De prosciutto gebruik ik pas nadat de pizza gebakken is. Ik vind het zonde om die mee te bakken maar als jij dat wel lekker vindt, go for it.Vervolgens top ik de pizza met wat nootachtige rucola (basilicum kan bijvoorbeeld ook) en klaar!
En wil je dan nog een dessert maken uit de airfryer? Check dan vooral ook mijn té lekkere cheesecake uit de airfryer!

Pizza prosciutto uit de airfryer
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 kant- en klare bodem
Of vers gemaakt:
- 250 gram bloem tipo 00
- 5 gram gedroogde gist
- 1 tl zout
- 130 ml lauwwarm water
- 1 el olijfolie
Topping:
- 3 el tomatensaus
- 100 gram kastanjechampignons in plakjes
- 2 el pesto
- 1 bol buffelmozzarella
- 3 el geraspte kaas of meer naar smaak
- 4-5 plakken prosciutto
- Verse rucola voor erover
Bereidingswijze:
Instructies
- Voor de verse pizza roer je allereerst de gist door het water en laat dit 10 minuten staan.
- Meng zout, olijfolie en het gistwater door de bloem en kneed dit voor 10 minuten tot een zacht deeg. Maak een bal van het deeg, doe in een kom en laat dit afgedekt met een theedoek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer een half uur.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem, verdeel het deeg in twee stukken en kneed nog even door. Rol dit uit tot 2 dunne lappen.
- Leg de bodem op een stuk bakpapier wat past in de pizza-insert van de airfryer en leg een van de pizzabodems op het bakpapier. Dat maakt het makkelijker om de bodem in en uit de airfryer te halen. Doe de bodem in de airfryer en bak dit onbelegd eerst voor 3 minuten voor op 160˚C.
- Haal eruit en beleg met de topping. Gebruik eerst de tomatensaus, daarop leg je de plakjes champignons. Tussen de champignons verdeel je wat lepeltjes van de pesto en hierop doe je de geraspte kaas. Eindig met de mozzarella.
- Laat de prosciutto en de rucola er nog af. Die leg je er pas op als de pizza gebakken is.
- Doe de pizza terug in de airfryer en bak voor 10 minuten op 160˚C of tot de pizza goudbruin en gaar is.
- Beleg met de prosciutto en de rucola en snij in punten.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.