Aardappelsoep

Aardappelsoep

Vandaag weer tijd voor het wekelijkse zondag soeprecept. Dit keer een soeprecept dat weer geïnspireerd is op de Tsjechische keuken. Een aardappelsoep. In Tsjechië wordt deze soep ook wel bramboracka genoemd. De basis is altijd aardappel en daar komen dan vaak nog andere wortelgroentes bij. In dit geval koos ik voor wortel en pastinaak voor deze aardappelsoep. Maar je zou dit ook goed kunnen maken met bijvoorbeeld knolselderij of peterseliewortel.

Er is maar weinig zo flexibel als een lekkere soep. Ik volg daarbij zelden specifieke recepten. Ik doe er gewoon in wat ik op dat moment lekker vindt. Dit recept is bovendien vegetarisch, al zal een lekker beetje kip hier ook niet in misstaan.

De aardappelsoep serveer ik graag met lekker knapperig brood en een mooie boter voor op het brood.

Maken van de soep

Voor het maken van deze soep gebruik ik dit keer geen standaard bouillon. De smaak komt van de kruiden en van het gedroogde eekhoorntjesbrood wat echt veel smaak afgeeft. Maar wil je het jezelf wat makkelijker maken dan kun je hier ook goed een bouillonblokje aan toevoegen. Een of twee stuks is dan voldoende.

Voor deze soep maak je een roux. Dat is niet veel meer dan een papje gemaakt met boter, bloem en – in dit geval – water. Dat zorgt er straks voor dat je een lekkere gebonden aardappelsoep krijgt.

Je maakt de roux eerst en daarna voeg je alle groentes eraan toe. Dit laat je vervolgens rustig doorkoken tot alles beetgaar is. Breng het geheel op smaak met peper en zout (als je een bouillonblokje hebt gebruikt zal je dat niet nodig hebben)

Check hier alle soeprecepten

aardappelsoep
Totale tijd40 minuten

Aardappelsoep

Een lekker stevige aardappelsoep.
4.14 van 15 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 25 gr ongezouten boter
  • 25 gr bloem
  • 1,5 liter water
  • 200 gr aardappels in kleine blokjes
  • 100 gr wortel in gelijke blokjes
  • 100 gr pastinaak in dezelfde blokjes
  • 1 tl zout
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl marjoraan
  • Peper en zout naar smaak
  • Krulpeterselie om te serveren

Bereidingswijze: 

  • Doe het eekhoorntjesbrood in een kleine kom en giet kokend water erover. Laat 20 minuten weken. Doe door een zeef, knijp zoveel mogelijk vocht eruit en snij fijn. (doe de vloeistof weg)
  • Maak een roux door de boter te smelten in een steelpan op laag vuur. Doe de bloem erbij en roer tot het samen komt. Laat even goed doorbakken tot het goudbruin kleurt.
  • Giet het water erbij, roer even goed los, dek af met een deksel en breng aan de kook.
  • Voeg de paddenstoelen, aardappels, wortel, pastinaak, karwij, zout, marjoraan toe en laat rustig koken voor ongeveer 15 minuten of tot de groentes goed gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 148kcalKoolhydraten: 24gProteine: 3gVet: 5gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 13mgNatrium: 668mgKalium: 459mgVezels: 4gSuiker: 3gVitamine A: 4348IUVitamine C: 16mgCalcium: 44mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.