7x Lekker glutenvrij

Glutenvrij eten kan soms lastig zijn, zeker als je er niet bekend mee bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven beschikbaar die glutenvrij zijn en kun je jezelf daardoor alsnog uitleven in de keuken. Maar wat zijn gluten precies? Gluten zijn eiwitten die afkomstig zijn van granen. Als je niet tegen gluten kan, heb je een intolerantie waarbij jouw lichaam deze eiwitten niet kan verteren. Hierdoor loop je kans op een ontsteking of beschadiging. Daarom kun je het beste kiezen voor alternatieven voor granen zoals rijstmeel, boekweitmeel, maïsmeel of amandelmeel. Kies recepten die gluten bevatten, maar vervang slechts de producten die jij niet mag hebben. Hoppa, zo zijn dit 7x lekkere recepten en allemaal glutenvrij. 

1. Glutenvrij bananenbrood

Glutenvrij bananenbrood

Mijn bananenbrood is één van mijn meest populaire recepten ooit. Nu kwamen er zoveel vragen binnen over een glutenvrij bananenbrood dat ik niet anders kon dan deze voor jullie maken. In dit recept vervang ik de normale bloem voor haver- en amandelmeel. Beide soorten meel zijn glutenvrij. Je kunt ze het beste bij een bio-winkel halen dan weet je zeker dat ze geen sporen van gluten bevatten. Dit brood is echt fantastisch!

2. Glutenvrije salade niçoise met krieltjes

Salade niçoise met citroen krieltjes

Deze glutenvrije salade niçoise met krieltjes zet je in een mum van tijd op tafel en deze is zo smaakvol. Ik denk dat ik hem vanavond weer op tafel zet, ik heb er gelijk zin in. De basis van deze salade is een combinatie van verse groenten zoals tomaten en snijbonen. Deze meng ik met hard gekookte eieren, tonijn, ansjovis, olijven en – nu komt de twist – citroenkrieltjes. Het geheel breng ik op smaak met een heerlijke dressing. 

3. Glutenvrije lasagne met courgette en ricotta

Snelle courgettelasagna met ricotta

Geloof het of niet, deze lasagne kun je binnen een kwartier klaarmaken en je kunt er ook nog eens mee variëren. Let wel eventjes op, want de standaard lasagne vellen vervang jij natuurlijk door glutenvrije lasagne vellen. Die kun je tegenwoordig gelukkig gewoon in de supermarkt krijgen! Verder gebruik je kaas, kaas en nog eens kaas. Heb je er al zin in?

4. Vegetarische traybake met pastinaak, spruitjes en linzen

Vegetarische traybake met pastinaak, spruitjes en linzen

Deze vegetarische traybake met pastinaak, spruitjes en linzen is hét gerecht voor jou! Perfect als stevige lunch of bijgerecht. Wil je het als een hoofdgerecht serveren, maak er dan lekker kip of een andere proteïne bij – of houd het vega en maak er een frisse salade bij.

Linzen zijn een peulvrucht en is het zaad van de linzenplant en daarmee geheel glutenvrij. Je kunt ze droog verkrijgen, maar ook in blik. Maar vanwege het samen groeien met tarwe is er een risico op kruisbesmetting. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van gedroogde linzen en is het belangrijk om gedroogde linzen goed af te spoelen voordat je ze gaat bereiden.

5. Kip met paprika en rijst

kip met paprika en rijst

Hoewel rijst net als tarwe een graansoort is, bevat rijst geen gluten. Neem nu dit heerlijke gerecht van kip met paprika en rijst. Heel eenvoudig en glutenvrij. Volgens de Hongaren komt het uit Hongarije en volgens de Tsjechen… Je raadt het al. Waar het dus precies vandaan komt? Ach, ik vind het belangrijkste dat het lekker is en dat het een prima recept is voor een makkelijke doordeweekse maaltijd. Ik zou zeggen, sla je slag!

6. Lamsrack met asperges en aardappels

Lamsrack met asperges

Dit ziet er toch fantastisch uit? Met een echt goed lamsrack en dan het liefst met asperges nu ze weer in het seizoen zijn en gebakken aardappeltjes. Dan kun je eigenlijk gewoon niet fout gaan. Altijd een succes!

7. Zoete aardappelsoep met chilivlokken

Zoete aardappelsoep

Je bent een soepkip! Ik in ieder geval, ik vind soep heerlijk. Het kan makkelijk het kan moeilijk, maar vaak is soep niet glutenvrij. Dat komt omdat de meeste bouillon als basis tarwe heeft. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook glutenvrije bouillon. Bijvoorbeeld van het merk Zonnatura. Dus ga je aan de slag met een soepie? Vervang dan de bouillon, check voor de zekerheid de rest van de ingrediënten, maar meestal zit je dan wel safe!

Deze zoete aardappelsoep is een van mijn favorieten als het aankomt op snelle soepen. In dit geval maakte ik de soep met kokosmelk, zodat het ook nog eens lactosevrij is. Maar wil je gewone room gebruiken dan kan dat natuurlijk ook.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.