Het is lente! Nou ja, we merken er nog weinig van op het moment, maar toch beginnen bij mij de lentekriebels al te komen. Straks kunnen we weer heerlijk naar buiten, gaat de zon meer schijnen, gaat de moestuin groeien en nog belangrijker, kan ik de keuken in met de lekkerste lente ingrediënten! Wil jij nu ook helemaal in de lente sfeer komen? Maak dan de onderstaande gerechten, want deze lekkernijen geven je absoluut de lentekriebels.
1. Moestuinpizza
Met deze moestuinpizza zet jij de lente vanavond gegarandeerd op tafel. Echt als ik deze eet, kan mijn dag niet meer stuk. Vooral als er wat groenten uit mijn eigen tuin op komen, dat verse proef je direct. Ik kijk altijd naar de groenten van het seizoen en maak dan mijn eigen combinaties. In maart kun je dan denken aan knoflook, tomaat, ui en wortel. In april aan lente-uien, radijsjes, spruit broccoli en de eerste asperges. Én in mei aan bijvoorbeeld mais, bloemkool, venkel en tuinkers. Voor het gemak heb ik natuurlijk al een lekkere groenten combinatie voor je uitgewerkt op deze moestuinpizza.

2. Barbecue biefstuk spiesjes met lente-ui en yoghurtdip
Als dat zonnetje begint te schijnen in Nederland heb ik gelijk de neiging om de barbecue aan te slingeren. Met deze barbecue spiesjes van gemarineerde biefstuk en lente-ui met yoghurtdip maak je mij dan ook echt blij. Het vlees roostert mooi en blijft sappig van smaak en de romige dip is de perfecte frisse tegenhanger.
3. Rijstbowl met eendenborst, mango, limoen en lente-ui
In de lente hebben wij Nederlanders vaak zin in de wat lichtere maaltijden. Iets meer groenten en ook vaak net wat meer kleur in de gerechten is echt een must. Deze rijstbowl heeft dat allemaal. Hij is ook nog eens gezond, vullend en chique om op tafel te zetten. Je serveert het gerecht in een mooie kom met Japanse eetstokjes. De hoofdrol in dit gerecht wordt vervuld door de eendenborstfilet. Deze kun je bij de poelier of slager in de buurt halen. Ga voor goede kwaliteit, met een mooi vetrandje, en je zult iedereen verrassen!

4. Lente minestrone
Minestronesoep kennen we allemaal wel, de hartstikke lekkere Italiaanse groentesoep. Ik maakte hem net iets specialer door het voorjaar er aan toe te voegen. Het leuke aan dit lente minestrone soepje is dat je hem makkelijk kunt aanpassen. Misschien heb je nog wel wat lekkere groentes in de koelkast liggen die op moeten of heb je net verse groenten of kruiden uit jouw moestuin geplukt. Voeg ze vooral toe aan deze heerlijke voorjaarssoep.
5. Rhubarb fool – een rabarberdessert met pistache
Van april tot en met juli is rabarber volop verkrijgbaar van de Nederlandse bodem. Maar wat nou als je een heleboel stengels hebt waar je niets mee doet? Dan kan ik je adviseren om dit geweldige rabarberdessert te maken: rhubarb fool. Een romige rabarbermousse met pistachecrunch. Je serveert dit nagerecht in cocktailglazen, mega hip!

6. Sandwich met roomkaas, ei en asperges
Dit is echt wel een van mijn favoriete lentelunches, de sandwich met roomkaas, ei en asperges. Je zet hem binnen no-time op tafel, want zoals je al aan de naam ziet bestaat deze uit slechts drie hoofdingrediënten. Het leuke aan dit gerecht is dat je zowel groene als witte asperges kunt gebruiken. Optioneel kun je lekkere kiemgroenten (doperwtencress, honingcress, tuinkers, bietencress en zo heb je nog veel meer), dille of bieslook aan de sandwich toevoegen.
7. Steak salade met komkommer, radijs en wasabi dressing
Deze lekkere biefstuk salade met wasabi dressing is fris, pittig en zit bomvol verse groente. Ik gebruik taugé, sperziebonen, komkommer, radijs en chilipeper. Ik vind het vaak leuk om naar de plaatselijke boerenmarkt te gaan en de seizoensgroenten daar te halen. Je bent er dan zeker van dat je verse producten in huis hebt. Dat verschil proef je direct! De biefstukken (200 gram per stuk) kun je het beste bij een slager of vleesboerderij halen – het is slim om aan te geven waarvoor je het stuk vlees gaat gebruiken, de slager weet dan vaak exact wat je nodig hebt. Eetsmakelijk!
