5x Vietnamese ingrediënten

Categorieën: Blogs

Hebben jullie ook zo’n last van reishonger? Voor mijn werk heb ik heel wat landen bezocht en een van de grootste culinaire inspiratiebronnen vond ik toch wel Vietnam. Ik zal de komende tijd mijn favoriete recepten met jullie delen. Veel ingrediënten uit de Vietnamese keuken zullen je misschien niks zeggen, dus ik heb 5 veelgebruikte Vietnamese ingrediënten voor je op een rij gezet.

1 – Bonito flakes

Geschaafde stukken Bonito (ook wel skipjacktonijn of gestreepte tonijn), die worden gedroogd, gefermenteerd en gerookt. Vooral gebruikt in de Japanse keuken. Bonito flakes zijn ook vaak de finishing touch bij de okonomiyaki pannenkoek.

2 – Bean-curd saus

Bean curd is de Engelse benaming voor verse tofu. De saus is gemaakt van rode gefermenteerd tofu, die is ingemaakt met rijstwijn, pepers en andere smaakmakers. 

3 – Instantdashi

Dashi is Japanse bouillon, vaak met bonitovlokken (tonijn) en kombu (zeewier). Ook te krijgen in poedervorm. 

4 – Gespleten mungbonen

Je kunt hele gedroogde mungbonen kopen, of gespleten, zoals spliterwten. Met het zetmeel van de mungbonen worden glasnoedels gemaakt of toetjes gebonden (chè). Dit mocht dan ook zeker niet ontbreken in de lijst met Vietnamese ingrediënten.

5 – Waterspinazie

Ook wel Morning Glory genoemd, vanwege het feit dat deze plant elke ochtend een nieuw bloemetje produceert. Bladgroente met zachte blaadjes en stevige stengels, vaak gewokt.  

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!