Bladerdeeg recepten
Bladerdeeg is een licht en knapperig deeg dat neutraal van smaak is. Maak er net zoals ik zoete gebakjes van of maak er hartige hapjes van, zoals deze Sinterklaas bladerdeeg stafjes met kaas. Voor deze zoete bladerdeeg-recepten gebruik ik losse velletjes bladerdeeg. Toevallig hele rollen in huis? Dat werkt ook prima, snijd ze dan gewoon in gelijke stukken als het nodig is. Het voordeel van recepten met bladerdeeg is dat je met kant-en-klaar deeg werkt en je er dus weinig moeite voor hoeft te doen. In het geval van deze zoete lekkernijen heb je weinig ingrediënten nodig, tenzij je ze allemaal wil maken. Dan is het een ander verhaal. Zie hieronder mijn feest met bladerdeeg.
Bladerdeeg frambozenstrik

Deze frambozenstrik is echt simpel, maar o zo lekker. De snijdtechniek vereist een klein beetje oplettendheid. Ik leg het je uit, maar de precieze bereidingswijze vind je natuurlijk onderaan. Pak een velletje bladerdeeg en snijd er vierkantje in. Let op! Snijd het niet helemaal uit. Zorg ervoor dat twee hoeken, schuin tegenover elkaar, vast blijven zitten aan de rand. Pak een los hoekje van de buitenste rand en breng het naar de hoek van het middenstuk (diagonaal). Doe hetzelfde met de andere losse hoek. Hiermee creëer je een soort bakje in de vorm van een strik waar je na het afbakken van alles in kunt doen. Ik doe er een heerlijke zoete roomkaasvulling in en maak het af met frambozen, maar je kunt er ook ander fruit in doen. Of maak er hartige bakjes van door ze bijvoorbeeld te vullen met kruidenkaas en tomaat.
Nutella kerstboom

Wil je een Nutella freak blij maken tijdens het kerstontbijt? Zet dan deze Nutella kerstboom van bladerdeeg op tafel. Het is een recept met maar drie ingrediënten. Bladerdeeg, Nutella en eigeel is all you need. Plak bladerdeegvelletjes aan elkaar, besmeer het met Nutella en leg daar opnieuw zes aan elkaar geplakte velletjes op. Je kunt natuurlijk ook gewoon twee rollen bladerdeeg gebruiken als je dat makkelijker vindt. Tot nu toe is het vrij simpel. De snijtechniek is daarentegen wat lastiger. Hoe je dit precies doet, leg ik je uit in het recept onderaan.
Upside down perentaartjes

Deze perentaartjes maak je in de upside down. Dat klinkt een beetje gek, maar het betekent simpelweg dat je van binnen naar buiten werkt. Je druppelt wat honing op een bakplaat met bakpapier, daar leg je wat peer op. Vervolgens leg je er wat kaneel en brie op. Brie is een milde en romige kaas, waardoor het heel goed samengaat met zoetere ingrediënten. Sluit af met een velletje van bladerdeeg. Nu lijkt het nog op een soort gebergte van bladerdeeg, maar als je het straks uit de oven haalt draai je het om en is het een mooi kommetje met een lekkere vulling.
Apfelstrudel
Apfelstrudel is een oude bekende uit Oostenrijk. Een heerlijk gevuld jasje van bladerdeeg met jam een appeltjes. Dit dessert is het lekkerst wanneer je het warm serveert met een bolletje vanille-ijs en een toefje slagroom.

Frambozenstrik
Ingrediënten
- 4 vellen bladerdeeg
- 100 gr zuivelspread
- 50 gr poedersuiker
- 2 bakjes frambozen
- 1 eigeel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180º Celsius.
- Snijd in ieder velletje een vierkantje. Let op! Laat twee hoeken schuin tegenover elkaar vastzitten aan de rand. Breng de losse hoeken over naar de hoek van het middenstuk. Er ontstaat een soort strikje met een bakje.
- Smeer de strikjes in met een geklopt eigeel en zet ze voor ongeveer 20 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de zuivelspread met de poedersuiker. Schep het mengsel in een spuitzak*. Bewaar het even in de koelkast.
- Haal de strikjes uit de oven en laat goed afkoelen.
- Spuit de zuivelspread gelijkmatig in het bakje en maak af met frambozen.
Tip!
- Recepten
- Bladerdeeg recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Kerstontbijt recepten
- Seizoensrecepten
- Tapas recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Nutella kerstboom
Ingrediënten
- 12 velletjes bladerdeeg of gebruik 2 rollen bladerdeeg
- 1 ei alleen het eigeel
- 5 el nutella
- poedersuiker optioneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180º Celsius.
- Maak 6 velletjes bladerdeeg aan elkaar. Druk de randjes goed aan. Leg het op een bakplaat met bakpapier en smeer het geheel in met Nutella. Vouw nog een keer 6 velletjes bladerdeeg aan elkaar en leg op het bladerdeeg met Nutella.
- Snijd de kerstboom uit: houd ongeveer 6 cm vrij vanaf de onderste rand (1 velletje bladerdeeg is 12 x 12 cm) en snijd vanaf de zijkant schuin naar het midden van boven. Herhaal dit aan de andere kant. Snijd als laatste de onderkant van de boom horizontaal uit. Laat ruimte over in het midden en snijd de stam uit.
- Van de overgebleven stukken bladerdeeg snijd je wat sterren uit met behulp van een vormpje. Leg even apart.
- Snijd de kerstboom vanaf twee kanten horizontaal in. Laat het gedeelte in het midden van de stam tot aan de bovenkant vrij. Je zult zien dat er een soort takken ontstaan. Twist ieder takje één keer. Verdeel de sterren over de Nutella kerstboom.
- Smeer het geheel in met eigeel en zet de Nutella kerstboom voor ongeveer 20 minuten in de oven en serveer warm.
- Optioneel: strooi nog wat poedersuiker over de Nutella kerstboom als finishing touch.
- Recepten
- Bladerdeeg recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Kerstontbijt recepten
- Seizoensrecepten
- Tapas recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Upside down perentaartjes
Ingrediënten
- 3 peren in dungesneden plakjes
- 2 tl kaneel
- 4 tl honing
- 4 vellen bladerdeeg
- 8 plakjes brie
- 1 ei alleen het eigeel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Doe op een bakplaat met bakpapier een paar drupjes honing. Leg daar de peer op. Leg daar vervolgens de kaneel en brie op. Maak af met een velletje bladerdeeg.
- Smeer het geheel in met een geklopt eigeel en zet in de oven
- Haal uit de oven en draai de perentaartjes voorzichtig om.
- Recepten
- Bladerdeeg recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Kerstontbijt recepten
- Seizoensrecepten
- Tapas recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Apfelstrudel
Ingrediënten
- 1 appel geschild, in plakjes gesneden
- 4 vellen bladerdeeg
- 3 el abrikozen jam
- 1 el bruine suiker
- 1 ei alleen het eigeel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180º Celsius
- Schil de appel en snijd hem in plakjes.
- Rol het bladerdeeg uit op een werkvlak en smeer de jam in het midden. Leg de appel erop. Snijd de randen in en vouw het voorste en achterste deel naar binnen. Bestrooi met suiker.
- Snijd het middelste deel van het bladerdeeg in repen en sluit het van alle kanten met kriskras bewegingen.
- Breng over op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer in met eigeel en bestrooi met suiker en plaats in de oven. Bak het voor ongeveer 25 minuten af.
- Recepten
- Bladerdeeg recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Kerstontbijt recepten
- Seizoensrecepten
- Tapas recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.