10x Kerstontbijt & brunch

Geen betere tijd in het jaar om uitgebreid te ontbijten en brunchen dan in de donkere weken rondom Kerst, als je het mij vraagt. Zeker in de kerstvakantie hebben we thuis alle tijd en kunnen we iedere ochtend op ons gemak iets lekkers maken, de tafel dekken en samen genieten van al het gemaakte eten. My kind of party! Lees je mee voor mijn tien beste kerstonbijtjes en brunchgerechten?

  1. Scones met cranberry en ricotta

Scones doen het bij ons altijd goed, maar deze variant met cranberry’s en ricotta is echt geknipt voor op de kerstbrunchtafel. Ze zijn in een kwartiertje gemaakt en dusdanig simpel dat je ze ook heel goed samen met je kinderen kunt bakken.

cranberry ricotta scones

 

  1. Hartige krans van croissantdeeg

Eten in een kransvorm maakt het meteen Kerst, vind ik. Deze krans maak je met croissantdeeg, wat dit ook nog eens een heel eenvoudig recept maakt. Het ziet er indrukwekkend uit, maar met wat licht snij- en vulwerk zet je deze beauty nonchalant op je kersttafel dit jaar. Gevuld met bacon, ei en kaas; een stevige bodem dus.

Croissantring 2
  1. Red velvet pannenkoekjes

Ga je voor kleur deze Kerst? Mijn red velvet pannenkoekjes zijn dan het perfecte recept. Door de toevoeging van biet worden ze al lichtroze, maar je kunt ze extra kerstig rood maken door een beetje kleurstof toe te voegen. Lekker met wat ahornsiroop en witte chocoladesaus!

red velvet pannenkoeken
  1. Toast met ei en Parmezaanse kaas

Toast extraordinaire, deze geroosterde boterhammen met een eitje erin. Door een rondje uit te steken uit het brood en dat te vullen met een eitje, krijg je een spectaculair gerechtje dat niet misstaat tijdens het kerstontbijt. Extra hartig door de toevoeging van Parmezaanse kaas, heerlijk.

Parmezaan toast met ei
  1. Chocolade-croissanttaart

Een favoriet kerstontbijt van mijn dochter en binnenkort ook vast van jou: deze chocolade-croissanttaart. Denk broodpudding, maar dan extra rijk en decadent. Perfect voor de feestdagen! Wil je liever een hartige variant? Dan laat je de Nutella, poedersuiker, kaneel, amandelen en de chocola weg. In de plaats van de Nutella besmeer je de croissants licht met mosterd en je belegt ze met ham en kaas. Allebei een groot (kerst)feest.

croissanttaart met nutella
  1. Kerst-cupcakes met cranberry’s en noten

Deze kerstige cupcakes fleuren je kersttafel meteen op, én ze zijn hartstikke lekker (zelfs als kerstontbijt). De koekkruiden en cranberry’s maken ze heerlijke winters, de botercrème geeft ze een prachtig extra laagje. Als je zin hebt om all out te gaan – en wie wil dat nou niet met Kerst – versier je ze met wat eetbare parels.

Kenwood Kerst cupcakes
  1. Pigs in a blanket

Deze knakworstjes in een bladerdeegjasje – pigs in a blanket op z’n Amerikaans – zijn gemakkelijk van tevoren te maken en zijn een echte crowd pleaser. Bijna iedereen vindt ze lekker en je kunt ze zowel bij de brunch als bij de borrel serveren. Liever vega? Dan kun je heel gemakkelijk de vleesknakworstjes vervangen door een vega-variant.

Pigs in a blanket: knakworstjes in bladerdeeg
  1. Kerststol

Zin in een uitdaging op bakgebied deze Kerst? Dan is dit recept voor kerststol helemaal voor jou. Het kost wat tijd en aandacht, maar dat is ‘ie meer dan waard, dat beloof ik. Alleen al voor de geur zou je het eigenlijk moeten doen. Het deeg vergt wat kneedwerk, dus na het bakken van zo’n prachtige stol heb je ook meteen je workout gehad. Win-win!

kerststol
  1. Terrine van biet en geitenkaas

Is het geen plaatje? Met deze terrine van biet en geitenkaas gooi je gegarandeerd hoge ogen tijdens de brunch. Lijkt ingewikkeld, is het niet. Ik neem je er in mijn recept stap voor stap in mee. En de terrine is niet alleen mooi: de combinatie van de aardse biet, romige geitenkaas en verse kruiden is er een uit duizenden. Een aanrader dus.

terrine van biet en geitenkaas
  1. Breekbrood met kaas

De geur van versgebakken brood is op zichzelf al onweerstaanbaar, laat staan als je er nog kaas aan toevoegt. Mag ik aan je voorstellen: mijn breekbrood met kaas. Precies even lekker als het klinkt, en ieder beetje moeite dubbel en dwars waard.

Breekbrood

Op zoek naar nog meer inspiratie voor de mooiste en lekkerste kersttafels? Bestel dan hier Miljuschka Magazine No.6 en laat je verrassen.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.