Ben jij ook zo’n fan van een klassiek gerecht uit grootmoeders keuken. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Zeker niet op van die koude dagen als vandaag. Die ouderwetse ovenschotels, soepen en andere gerechten die we door al die hippe recepten van tegenwoordig steeds minder eten, zijn werkelijk waar om van te smullen.
Hollandse pot
Het voordeel van de Hollandse pot is dat het lekker makkelijk koken is. Niet te veel poes pas. Je kunt het prima een dag van tevoren maken, gewoon even opwarmen en het staat weer klaar voor jou en je gezin. Zo hoef je niet continu bij het fornuis te staan en heb jij je handen vrij om te genieten van die heerlijke warme geur die jouw keuken vult met herinneringen van vroeger. Want die grootmoeders van ons konden vaak toch wel ongelofelijk lekker koken
Uit grootmoeders keuken
Hierbij mijn top 10 op een rijtje:
1. Hollandse erwtensoep
Niets is lekkerder op een regenachtige dag dan een warme dikke soep gemaakt van spliterwten: snert. Nu hoor ik je denken. Was het niet zo dat grootmoeder ons vroeger vertelde dat erwtensoep zuur wordt van onweer? Nee, dat is gelukkig een fabeltje. Waar je wel op moet letten is dat de soep na het klaarmaken direct opgegeten wordt en na het afkoelen direct de koeling in gaat als je over hebt. Je kunt deze heerlijke pan soep dus gewoon serveren.
Nog lekkerder met rookworst, roggebrood en katenspek eet.
2. Ovenschotel met worst en witte bonen
Snel op tafel en goed vullend voor de maag is deze ovenschotel met worst en witte bonen. Mijn kinderen vinden deze ouderwetse maaltijd heerlijk. Je kunt hem maken met een lekkere runder- of varkenssaucijs van de slager, maar met een vegetarische worst of met vega gehakt is dit ook superlekker. De witte bonen zorgen voor een extra romige smaak. In combinatie met aardappelen en erwten is het fantastisch. Wat kruiden, melk en tomatenpuree erbij en je bent alweer klaar.
3. Oud-Hollandse gehaktballen
De gehaktbal, daar kan je me dus bijna wakker voor maken. Ik houd er enorm van als ze lekker smeuïg en sappig in de jus liggen. Het is een perfecte toevoeging voor de Hollandse pot en er zijn zoveel variaties mogelijk. Je hebt ze spicy, je hebt ze vol met ui, je hebt ze met paprika. Noem maar op. Mijn grootmoeder maakte ze vaak met wat mosterd en ui er doorheen. Dat kon dus in dit recept ook zeker niet ontbreken. Warning: was je handen maar goed, want na het eten van deze gehaktballen wil je zeker weten je vingers aflikken.
4. Hollandse groentesoep
Oké nu moet ik toegeven dat een slowcooker niet heel ouderwets is, maar die heerlijke groentesoep van je grootmoeder maak je hiermee zonder al te veel moeite na. Hartstikke fijn als je weinig tijd hebt, het is slechts een kwestie van snijden en alles bij elkaar gooien en het apparaat aanzetten. Omdat dit recept altijd beter is met ballen, voeg ik die ook toe. Hiervoor kun je het recept van de oud-Hollandse gehaktballen gebruiken.
5. Haring bitterballen
Ben je fan van haring? Dan hoort dit recept zeker thuis op jouw oer-Hollandse borrelplank. Een goede haring is namelijk heel erg lekker en zelfs gezond. Gezond, ja dat gaat er bij mij in combinatie met een borrelplank niet altijd in. Én maar goed ook, want deze haring bitterballen zijn fantastisch.
6. Bladerdeegtaart met bloemkool en kaas
Bloemkool is een van de populairste groenten in Nederland en ook ik ben er ontzettend gek op! In combinatie met bladerdeeg is dit echt geweldig. De taart is knapperig, vol van smaak en een beetje pittig door de oude kaas die ik graag gebruik. Je hebt er niet al te veel ingrediënten voor nodig en dat maakt dit gerecht op zijn beurt weer fantastisch voor een doordeweekse werkdag. Het recept vind je hier.
7. Sperziebonen met amandelen en spekjes
Je kent ze vast wel van kerst: de klassieke sperziebonen ingewikkeld met een plakje spek. Hartstikke lekker, zeker op een koude dag. En ontzettend fijn als je grootmoeder die maakte. Zelf heb je niet altijd zin om dat plakje spek om de boontjes heen te wikkelen. Daar bedacht ik dus wat op. Je kunt sperziebonen ook gewoon op een schaal serveren met wat fijngehakte amandelen, spekblokjes. Olijfolie en kruiden. Makkelijk en snel op tafel!
8. Zuurkoolovenschotel met rookworst
Ouderwetser dan een zuurkool stamppot krijg je het bijna niet. Het is de allerlekkerste Hollandse winterpot met rookworst en spek. Super makkelijk om te maken en juist daarom verdient het wat extra aandacht. Om het zuur van deze maaltijd iets te doorbreken vind ik het altijd heerlijk om er kleine blokjes ananas doorheen te stampen. Daarna schep ik alles over in een ovenschaal en top ik hem met kaas. Even in de oven en dan heb je de ultieme ovenschotel. Wat mij betreft mag deze best wat vaker op tafel.
9. Ovenschotel van witlof met kip in roomsaus
Mmm, de witlofovenschotel van grootmoeder daar ben ik nou echt fan van. Toch proeft de groente tegenwoordig ietsje anders dan in mijn herinneringen van vroeger. Dat komt omdat het bittere er in de loop der jaren uitgeteeld is en de varianten die je in de supermarkt kunt kopen daardoor amper bitter te noemen zijn. Dus lustte je het vroeger niet, dan tegenwoordig misschien wel! Heb je er net als ik altijd al van de bittere smaak gehouden? Ga dan voor de biologische witlof.
10. Ovenschotel met bloemkool en spruitjes
Spruitjes, je vindt ze normaal gesproken of heerlijk of je slaat ze liever over. Maar deze budgetproof ovenschotel met spruiten en bloemkool is voor iedereen lekker en gaat definitief een van je nieuwe favorieten worden. Een plaat vol gegaarde groenten op de smeuïge wijze van grootmoeders, daar ben ik niet bij weg te slaan. Lekker vullend en weer eens iets heel anders. Door de eieren en kikkererwten een bom van eiwitten en ontzettend gezond. Je kunt hem ook heel makkelijk vegetarisch maken door de spekjes weg te laten.