5 ultieme musthaves in de keuken

Categorieën: Kooktips

5 ultieme musthaves in de keuken

Koken is een kwestie van veel oefenen, maar met de juiste tools in de keuken gaat dat nét even wat makkelijker. Vandaag deel ik graag mijn 5 favoriete musthaves met jullie.

Microplane

Wat zou ik zonder mijn geliefde Microplane moeten? Met geen enkele andere tool krijg je zulk fijngeraspte zest van citrusfruit, zoals citroen, limoen of sinaasappel. Maar niet allen citroenschil gaat er goed op, ook Parmezaanse kaas wordt beter dan ooit geraspt. Je moet er eventjes iets meer geld aan uitgeven, maar dan heb je er jarenlang plezier van. 

Stoommandje

Er zijn talloze dure stoommandjes te koop, maar ik blijf voor eeuwig fan van mijn goedkope bamboe-mandjes. Je haalt ze in de kookwinkel, of nog beter, bij de Aziatische toko. Zet ze bovenop een grote pan kokend water en verbluf je over het resultaat. Wel is het handig om altijd bakpapier te gebruiken op het ‘roostertje’, zo trekt de smaak van bijvoorbeeld vis niet in het bamboe. 

Zelf wontons maken

Garde

“Het leven is als slagroom. Je moet het opkloppen om het interessant te maken”, zei ik onlangs. Maar daar heb je uiteraard wel een goede garde – en een beetje spierballen – voor nodig! Gardes zijn er in allerlei soorten en maten; mijn lievelings is een grote ballongarde waar je snel veel lucht mee in beslag, sauzen of eieren slaat. 

Dit zwarte exemplaar van Brabantia is niet aan slick qua uiterlijk, er blijft door het materiaal weinig aan plakken én hij kan ook lekker in de vaatwasser.

Weegschaal

En dan bedoel ik er natuurlijk eentje voor in de keuken: om je ingrediënten er heel nauwkeurig op af te wegen. Zo’n grote ouderwetse staat leuk, maar om écht precies te zijn gebruik ik een digitale weegschaal, waar je tot een paar punten achter de komma op kan aflezen. Deze van Profscale, bijvoorbeeld.

Kookthermometer

In een later artikel kom ik uitgebreid terug op wat je allemaal met een kookthermometer kunt doen. In het artikel over het braden van rundvlees gaf ik je al een voorproefje. Maar neem maar van mij aan: als je deze eenmaal in huis hebt, wil je hem nooit meer missen en zul je hem overal voor gebruiken.

IKEA heeft een verrassend goede in de collectie, die is niet duur én piept uit zichzelf wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt. Wil je het echt serieus aanpakken, dan kun je ook een infrarood thermometer overwegen, die kan op afstand (serieus!) het aantal graden meten. Ietsje prijziger, maar zo fijn.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.