Zoetzure garnalen met rijst

Oké, luister. Dit is niet zomaar een wokgerechtje dat je even in elkaar flanst. Dit is een smaakfeestje. Zoetzure garnalen, die combinatie van knapperige groenten, juicy garnalen en die sticky saus met dat perfecte balansje tussen zoet, zuur en een tikje pittig, dat is gewoon comfortfood deluxe. En het mooie? Je hebt het zo op tafel. Dus hup, geen excuus om weer die eeuwige pasta te maken.

De toppers van dit gerecht: garnalen!

Garnalen zijn echt een soort magic ingrediënt. Ze garen supersnel, nemen de smaken van de saus perfect op, en geven je gerecht net dat beetje luxe, zonder dat je meteen failliet gaat. Of je nou verse garnalen scoort bij de visboer of gewoon diepvries hebt liggen, als ze eenmaal in die saus badderen, worden ze juicy, zacht en gewoonweg onweerstaanbaar. Zeg nou zelf, wie wil dat niet?

Zoetzure garnalen met rijst miljuschka

Die saus….

Die zoetzure saus is echt niet normaal. Het is een soort kus op je tong: een beetje paprika hier, een scheutje sojasaus daar, knoflook, gember, een beetje pit… Het is de perfecte balans. En ja, je kunt het kant-en-klaar kopen, maar eerlijk is eerlijk, deze zelfgemaakte versie is zo veel lekkerder. Je likt je vingers erbij af (en misschien ook je bord….)

Serveer met wat rijst erbij!

Rijst klinkt misschien een beetje saai, maar in dit gerecht is het de ultieme sidekick. Zo’n luchtig bolletje witte rijst zuigt al die heerlijke saus op en laat de smaken nog beter uitkomen. En je kunt er alle kanten mee op… zilvervliesrijst, jasmijnrijst, of zelfs noedels als je rebels bent. Zolang het maar iets is waar die saus zich aan kan vastklampen.

Waarom dit jouw nieuwe doordeweekse favoriet wordt

Kijk, we hebben allemaal van die dagen dat je gewoon iets snels wil maken, maar wel lekker. Dit is dat recept. Geen uren in de keuken, geen rare ingrediënten, maar wel maximaal veel smaak. Plus: het is ook nog eens stiekem gezond met al die groente en garnalen. Win-win dus. Maak het één keer en je snapt meteen waarom dit gerecht bij ons thuis regelmatig op repeat staat.

Zoetzure garnalen met rijst miljuschka
Totale tijd25 minuten

Zoetzure garnalen met rijst

4.22 van 14 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 4 el sojasaus
  • 2 el maizena
  • 5 el kokosrasp
  • 500 g panklare tijgergarnalen
  • 75 ml neutrale olie
  • 1 ui in halve ringen
  • 2 rode paprika’s in stukken
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • stukje gemberwortel van 4 cm fijn geraspt
  • 2 bosuien in grove stukken
  • 1 rode peper in ringen
  • 2 el ketchup
  • 3 el zoete chilisaus
  • 1 el rode wijnazijn
  • gekookte rijst voor erbij

Bereidingswijze: 

  • Doe 2 eetlepels sojasaus met de maizena en kokosrasp in een kom en roer goed. Voeg de garnalen toe en meng goed zodat de garnalen bedekt zijn met een laagje van de pasta.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de garnalen goudbruin en knapperig. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak in dezelfde pan de ui en paprika op hoog vuur, tot wat van het vocht verdampt en de groenten knapperig blijven met een mooi goudbruin randje. Voeg de knoflook, gember, bosui en rode peper toe en bak ze een paar minuten mee. Giet eventueel wat olie af als je nog wat in de pan hebt.
  • Doe de rest van de sojasaus met de ketchup, zoete chilisaus en rode wijnazijn bij de groenten in de pan, gevolgd door 100 ml water en laat de saus een paar minuten zachtjes koken. Proef en breng op smaak met zout en peper. Doe de garnalen bij de saus en warm ze een paar minuten mee. Serveer met de gebakken rijst.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

zoetzure garnalen met rijst

 

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.