Zoete recepten

Dit recept valt onder

Salted caramel ijs

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 minuten
  • Bereiden 10 minuten
  • Aantal personen 1 liter ijs

Ingredienten

150 gr kristalsuiker

2 el water

375 ml volle melk

7 eidooiers

300 ml slagroom (niet geklopt)

1 tl zeezout

Benodigdheden

ijsmachine

(hand)mixer

vershoudfolie

Sharing is caring!

Had ik al eerder gezegd dat ik van salted caramel hou? Dit roomijs is echt niet moeilijk om te maken, maar je hebt er wel een ijsmachine voor nodig. Dat is even een aanschaf maar dan kun je altijd en overal (nou ja, thuis in de keuken) zelf het allerlekkerste ijs maken.

Dit salted caramel ijs is zo verschrikkelijk lekker dat je er van blijft eten.

Salted caramel maken

Zelf salted caramel maken is niet moeilijk, maar je moet er wel even bijblijven. Vooral het maken van de karamel zorgt bij veel mensen voor zweet onder de oksels, maar dat is niet nodig.

Waar je wel op moet letten zijn twee dingen: ten eerste dat je niet onnodig moet gaan roeren in je pannetje. Dat zorgt ervoor dat de karamel gaat kristaliseren en dat is niet wat je wilt. Even roeren dus als alles in het pannetje zit en dan niet meer aanraken. Mengt het niet goed draai dan rustig met het pannetje een beetje heen en weer.

Gloeiend heet

Karamel wordt gloeiend heet dus dat is ook iets om rekening mee te houden. Niet met je vinger in dat pannetje dus! Karamel heeft ook de neiging om heel lang te duren en dan ineens is het te donker geworden. En te donkere karamel is bitter en niet zo lekker.

Als je het al eerder hebt gemaakt kun je meestal goed ruiken of de karamel goed is.

Check ook mijn red velvet cheesecake ijs!

Salted caramel ijs

Salted caramel ijs

Aantal personen: 1 liter ijs
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 el water
  • 375 ml volle melk
  • 7 eidooiers
  • 300 ml slagroom (niet geklopt)
  • 1 tl zeezout

Benodigdheden

  • ijsmachine
  • (hand)mixer
  • vershoudfolie

Instructies

  1. Verwarm de suiker met het water in een steelpannetje op middelmatig vuur tot het mengsel lichtbruin koperachtig van kleur is (pas op: dit wordt heet!) Roer alleen aan het begin het water erdoor, maar raak het mengsel daarna niet meer aan.
  2. Verwarm ondertussen de melk in een ander pannetje tot net onder het kookpunt.
  3. Klop de eidooiers in een kom met een (hand)mixer tot een luchtige, bleke massa. Zet de mixer weg en pak een garde. Giet de verwarmde melk beetje bij beetje bij het eigeel, onder flink roeren met de garde.
  4. Zet het vuur onder het pannetje gekarameliseerde suiker laag. Giet nu de slagroom er voorzichtig bij (pas op, dit gaat bubbelen!) Roer dan door met een spatel of (houten) pollepel
  5. Giet het ei-melkmengsel bij de karamel en voeg een flinke theelepel zeezout toe. Laat op het lage vuur staan terwijl je in de pan blijft roeren. Wanneer je met je vinger een streep over de lepel trekt en deze zichtbaar blijft, haal je de pan van het vuur.
  6. Laat dit custardmengsel in een kom afgedekt met vershoudfolie afkoelen. Zodra het afgekoeld is, giet je het mengsel in de ijsmachine. Laat draaien tot de juiste textuur ontstaat

Nog meer lekkers