Pisang goreng met kokos-ijs en palmsuikersiroop
25 minuten
Het geheim van lekkere pisang goreng? Overrijpe, zwarte bakbananen! Want hoe rijper, hoe romiger. Deze pisang goreng is sowieso onweerstaanbaar, want ik doe A) koffie door het beslag B) ik kleed ‘m aan met kokos–ijs waardoor je een warm-koud effect krijgt en C) gaat er een kruidige siroop van palmsuiker met een kick van gember over. Zeg daar maar eens nee tegen…
Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.
Pisang goreng met kokos-ijs en palmsuikersiroop
Ingrediënten
- 200 gr Javaanse suiker (van die donkerbruine cilindervormige suiker van de toko)*
- 3 cm gember geschild
- 2 zeer rijpe bakbananen
- zonnebloemolie, om te frituren
- 100 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 4 el suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 stick espressopoeder
- snuf zout
- 1 ei
- 100 ml ijskoud bruiswater
- 1 limoen sap en rasp
- kokos-ijs (vanille-ijs, groene thee-ijs of sesam-ijs kunnen ook)
- *Je kunt ook kant-en-klare palmsuikersiroop kopen bij de toko of de Aziatische supermarkt.
Instructies
- Snijd de suiker in plakken en doe in een pannetje met 100 ml water. Laat de suiker op laag vuur smelten tot een dikke siroop. Rasp de gember op een fijne rasp boven de pan en meng door de suiker. Neem van het vuur.
- Pel de bananen en snijd ze overdwars doormidden en vervolgens weer in drie stukken.
- Verhit een ruime hoeveelheid olie in een frituurpan of wok tot 180 graden.
- Maak het beslag: zeef de bloem en het bakpoeder boven een ruime kom. Voeg de suiker, het kaneelpoeder, het espressopoeder en een snuf zout toe. Roer het ei en het ijskoude bruiswater er fluks door. Doop de banaanstukken met een tang of een vork in het beslag en frituur ze in porties in een paar minuten bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de nog warme pisang goreng met een bol ijs en de palmsuikersiroop. Knijp wat limoensap uit over de beignets en bestrooi het geheel met limoenrasp.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.