Pisang goreng met kokos-ijs en palmsuikersiroop

Tijd

Het geheim van lekkere pisang goreng? Overrijpe, zwarte bakbananen! Want hoe rijper, hoe romiger. Deze pisang goreng is sowieso onweerstaanbaar, want ik doe A) koffie door het beslag B) ik kleed ‘m aan met kokos-ijs waardoor je een warm-koud effect krijgt en C) gaat er een kruidige siroop van palmsuiker met een kick van gember over. Zeg daar maar eens nee tegen…

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

pisang goreng

pisang goreng

Pisang goreng met kokos-ijs en palmsuikersiroop

No ratings yet
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 25 min
Gang Basisrecept
Keuken Indonesische keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 200 gr Javaanse suiker (van die donkerbruine cilindervormige suiker van de toko)*
  • 3 cm gember geschild
  • 2 zeer rijpe bakbananen
  • zonnebloemolie, om te frituren
  • 100 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 el suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 stick espressopoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 100 ml ijskoud bruiswater
  • 1 limoen sap en rasp
  • kokos-ijs (vanille-ijs, groene thee-ijs of sesam-ijs kunnen ook)
  • *Je kunt ook kant-en-klare palmsuikersiroop kopen bij de toko of de Aziatische supermarkt. 

Instructies
 

  • Snijd de suiker in plakken en doe in een pannetje met 100 ml water. Laat de suiker op laag vuur smelten tot een dikke siroop. Rasp de gember op een fijne rasp boven de pan en meng door de suiker. Neem van het vuur. 
  • Pel de bananen en snijd ze overdwars doormidden en vervolgens weer in drie stukken. 
  • Verhit een ruime hoeveelheid olie in een frituurpan of wok tot 180 graden. 
  • Maak het beslag: zeef de bloem en het bakpoeder boven een ruime kom. Voeg de suiker, het kaneelpoeder, het espressopoeder en een snuf zout toe. Roer het ei en het ijskoude bruiswater er fluks door. Doop de banaanstukken met een tang of een vork in het beslag en frituur ze in porties in een paar minuten bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. 
  • Serveer de nog warme pisang goreng met een bol ijs en de palmsuikersiroop. Knijp wat limoensap uit over de beignets en bestrooi het geheel met limoenrasp. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.

Delen is fijn!