Zoete aardappel pannenkoeken

45 minuten

Zoete aardappel pannenkoeken Miljuschka

Alle pancake lovers en zoetekauwen opgelet, deze zoete aardappel pannenkoeken zijn voor jou. Het klinkt misschien een beetje gek, maar geloof me zoete aardappel is magisch lekker in pannenkoekenbeslag. Een zoet feestje! 

Zoete aardappel pannenkoeken

In de basis zit er geen suiker in pannenkoeken, maar als je eens zin hebt in een zoete pannenkoek dan is suiker toch echt wat je nodig hebt. Het voordeel is wel dat we dus zoete aardappels gebruiken. Deze zijn van nature zoet van smaak, waardoor je minder suiker nodig hebt om toch een zoete smaak te krijgen. De suiker laat ik niet volledig achterwegen, want ik wil écht zoet. Helemaal healthy is het dus niet, maar wel goed om je cravings mee te stillen

Zoete aardappel in de oven

De zoete aardappels waar ik het net al over had, pof je in de oven. Dit doe je zodat je het straks heel makkelijk tot een beslag kunt mengen. Verwarm hiervoor je oven voor op 200º Celsius. Plaats je zoete aardappels in een ovenschaal of op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze voor ongeveer 30 minuten poffen.

Zo’n gepofte zoete aardappel uit de oven is niet alleen lekker in dit pannenkoekenbeslag, maar ook lekker als basis voor een gevulde zoete aardappel. 

Zo maak je mijn pannenkoekenbeslag

Hoe maak je zoete aardappel pannenkoeken? Dat is, net als veel van mijn recepten, heel eenvoudig. Nadat je zoete aardappels een rondje oven hebben gedaan, haal je de schil eraf en breng je ze over naar een beslagkom. Daar voeg je vervolgens suiker, eiwitten, bakingsoda, bakpoeder en zout aan toe. Dan nog een bijzonder element: spa rood. Daar krijg je echt dat Amerikaanse pannenkoeken beslag van. Zo lekker!

Meer zin in een hartige pannenkoek? Maak dan deze bietenpannenkoeken met zalm en bieslook.

Baktips!

Zet een pan op het vuur en verwarm een neutrale olie. Schep het beslag met een ijsschep in een pan. Hiermee maak je easy peasy pannenkoekjes van gelijke grootte. Bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur, want zo voorkom je dat ze aanbranden. Zet eventueel de deksel op de pan om het gaarproces te versnellen. Draai ze vervolgens om en tada, je eerst batch pannenkoeken zijn klaar. Ga zo door totdat het beslag op is. Stapel de pancakes op een mooi bord en maak eventueel af met een klontje roomboter en maple syrup of agave siroop. 

Zoete aardappel pannenkoeken

Gezonde zoete aardappel pannenkoeken

3.52 van 39 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 3 zoete aardappelen zo'n 400 gram
  • 2 eiwit
  • 100 gr suiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr bloem
  • snuf zout
  • 100 ml bruiswater
  • Klontje roomboter optioneel
  • Maple syrup naar smaak optioneel
  • 1 el neutrale olie

Instructies
 

  • Pof de aardappelen op 200º Celsius voor 30 minuten in de oven totdat ze zacht zijn.
  • Verwijder de schil van de zoete aardappel en doe de zoete aardappel in een kom met de suiker, eiwitten, bakingsoda, bakpoeder, zout en bloem. Klop dit op tot een mooi glad beslag.
  • Doe het bruiswater bij het mengsel en meng dit nog even goed door.
  • Verwarm een scheutje neutrale olie in de pan en bak de pannenkoekjes aan beide kanten gaar. Maak eventueel gebruik van een deksel om het garingsproces te versnellen. Ga zo door tot het beslag op is.
  • Leg de zoete aardappel pannenkoeken op een bord en maak eventueel af met een klontje roomboter en een scheut maple syrup.

Tip!

  • Doe niet te veel pannenkoekjes in de pan, maar geef ze de ruimte.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.