Zo maak je jouw BBQ nu echt schoon

Lieve BBQ-lover!  

We moeten even praten. Want jij houdt (net als ik) van een goeie grillparty: smeulende kolen, juicy burgers, een koud drankje erbij, en je favoriete mensen om je heen. Maar… als je BBQ er na de winter uitziet als een zwartgeblakerd kunstproject, is het hoog tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. 

En nee, ik bedoel niet dat je er even met een nat doekje overheen veegt. We gaan all-in. Vies worden mag. Want als jij straks een haantje op de grill gooit, wil je dat die smaakt naar rook, liefde en marinade, niet naar oud vet en vastgekoekte kip van vorig seizoen. 

Dus pak die afwasborstel, trek je handschoenen aan, en let’s go. Ik vertel je alles wat je moet weten over het echt goed schoonmaken van je BBQ. 

Liefde voor de BBQ!  

Barbecueën is geen kooktechniek. Het is een vibe. Een ritueel. Het moment waarop de buren ineens wel gezellig zwaaien en kinderen spontaan hun schoenen uitdoen om in de tuin te blijven hangen. Het is de geur van smeulend houtskool die zich mengt met gekruide kip en geroosterde maïskolven. Het geknetter van het vuur, dat sissende geluid als je een gemarineerde ribeye op het rooster legt, dat is pure magie. BBQ’en brengt mensen samen. Of je nou met je voeten in het gras staat in een schort met ketchupvlekken of je hebt uitgepakt met een Big Green Egg en een keukenthermometer: het draait om delen, lachen, proeven en even niks moeten. En eerlijk is eerlijk: een goed schoon apparaat maakt dat hele feestje alleen maar leuker. Want als jij je BBQ-liefde geeft, geeft ‘ie het terug. In sappige stukjes geluk op een stokje. 

Waarom moet je de BBQ schoonmaken?  

Voordat we beginnen, even een klein college. Vieze BBQ’s zijn niet alleen een no-go qua smaak. Ze zijn ook: 

  • Onhygiënisch (bacterie-feestje…). 
  • Onveilig (vetresten kunnen vlamvatten). 
  • Funest voor je vlees (smaakoverdracht = bah). 

Dus schoonmaken is geen overbodige luxe, maar een must. En geloof me, het hoeft niet eens saai te zijn. Met een beetje muziek erbij en een lekker zonnetje wordt het een zen momentje voor jezelf. 

Mil Portret Buiten, tuin, vis, bbq, Big Green Egg Rechtenvrij HR

Dit heb je nodig

Niet veel poespas, gewoon de basics: 

  • Een staalborstel of BBQ-borstel (liefst met messing haren). 
  • Afwasmiddel (mag gewoon je keukenspul zijn). 
  • Een emmer heet water. 
  • Azijn en baking soda (de keukenhelden). 
  • Een spons, schuurspons en eventueel een krabber. 
  • Aluminiumfolie. 
  • Optioneel: ovenreiniger of speciale BBQ cleaner. 

Stap 1: Weg met het grofvuil

Verwijder de roosters en eventuele platen uit je BBQ. Zit er een vet opvangbakje in? Leeg ‘m dan eerst (voorzichtig, dat spul is goor) en gooi het in de vuilnis, niet door de goot, dat geeft een verstopping waar zelfs de loodgieter van huilt. 

Stap 2: Week je roosters goed 

Leg de roosters in een grote bak (of in de badkuip, leg wel even een vuilniszak onderin tegen krassen) en giet er heet water overheen met een scheut afwasmiddel of baking soda + azijn. Laat dit lekker weken, minstens een uur, liever langer. 

Tip: Heb je geen zin in wachten? Strooi baking soda op het rooster en spuit azijn erover. Het gaat bruisen als een malle en helpt het vuil losweken. 

Stap 3: Schraap de binnenkant schoon  

Terwijl je roosters weken, kun jij je BBQ onder handen nemen. 

  • Gebruik een plamuurmes of staalborstel om aangebakken resten van de wanden en onderkant te schrapen. 
  • Maak daarna alles schoon met een sopje en spons. 
  • Zijn je binnenwanden van geëmailleerd staal of RVS? Gebruik dan een zachte spons om krassen te voorkomen. 

Wees grondig maar lief: je BBQ is je maatje, geen boksbal. 

Stap 4: Schrobben maar  

Tijd om die roosters aan te pakken. Gebruik je staalborstel om alle aangekoekte resten te verwijderen. Even kracht zetten, desnoods met een schuurspons eroverheen. 

Zijn ze echt nog vies? Wikkel ze in natte doeken, bestrooi met baking soda, spray met azijn en laat dat nog eens een uurtje intrekken. Daarna nog een keer boenen. 

Stap 5: Vergeet de buitenkant niet 

De buitenkant van je BBQ is je paradepaardje. Een sopje met afwasmiddel en een zachte doek is genoeg. Gebruik geen schuurspons op lak of roestvrij staal, dat geeft krassen en die wil je niet. 

Extra shine? Druppel een beetje olijfolie op een doek en wrijf het met liefde in. Klinkt gek, werkt als een tiet. 

Stap 6: Alles goed drogen 

Laat alles goed drogen voordat je het terugzet. Water + metaal = roest, en dat is de vijand van elke BBQ-lover.  

Zo blijft jouw BBQ langer schoon: 

Klaar met poetsen? Zo houd je ‘m langer fris: 

  • Brand na elke sessie even de BBQ nog 10 minuten door om etensresten te verbranden. 
  • Borstel je roosters direct na gebruik terwijl ze nog heet zijn. 
  • Gebruik een BBQ-hoes, zeker als je ‘m buiten laat staan. 
  • Vet je roosters licht in voor je gaat grillen, minder aankoeken, meer genieten. 

Het eindresultaat 

Schoonmaken klinkt misschien als een klus, maar zie het zo: jij bereidt je altaar voor waar straks de mooiste stukken vlees en groenten op liggen te sissen. Je BBQ verdient liefde, aandacht, en af en toe een flinke poetsbeurt. Doe het met een glimlach, en trakteer jezelf daarna op een colaatje of een koud biertje. 

En he, als je dan toch zo lekker bezig bent: nodig meteen je vrienden uit voor een BBQ’tje. Want je grill is weer als nieuw, en dat mag gevierd worden! 

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.