Dit boodschappenbudget past bij jouw huishouden

Wat geven anderen eigenlijk per maand uit aan boodschappen? Wat is een normaal boodschappenbudget? Geld- en bespaar-expert Renée Lamboo vertelt het je.

Kijk jij in de supermarkt ook altijd in het karretje van een ander? Ik wel! We zijn allemaal – denk ik – nieuwsgierig naar wat anderen zoal kopen en wat ze daaraan uitgeven. Maar ernaar vragen… dat doen we niet zo snel. Wat mij betreft zouden we dat juist wél moeten doen. Door meer met elkaar over geld te praten, worden we er allemaal beter in, toch? 

Toen ik, omdat ik schulden had, ooit moest besparen op mijn uitgaven, wilde ik mijn boodschappenkosten flink terug brengen. Mijn gevoel zei dat ik daar teveel aan uitgaf. Dat bleek ook wel toen ik het op ging tellen. Maar wat was eigenlijk normaal? Ik ging op zoek naar bedragen.

Door Renée Lamboo – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over boodschappen en geld. Krijg je niet genoeg van die onderwerpen? Volg haar dan ook op Instagram.

renee lamboo

Renée Lamboo

Dit boodschappenbudget past bij jouw huishouden

Er is natuurlijk niet één bedrag dat normaal is om aan boodschappen uit te geven. Het hangt helemaal af van hoe je huishouden is samengesteld. Daarom stelde ik, op basis van informatie van het Nibud (een voorlichtingsinstituut over geld vanuit de overheid) een tabel samen met minimale boodschappenkosten voor bepaalde huishoudens. Staat de samenstelling van jouw gezin er niet bij? Je kunt het ook zelf uitrekenen op basis van de informatie op de website van het Nibud

De bedragen in het boodschappenbudget hieronder zijn dus het minimaal en gelden alléén voor eten en drinken. Dus geen schoonmaakmiddel, shampoos of een nieuwe servies dat je even meegrist bij de supermarkt. Ook is hierin geen geld opgenomen voor het opbouwen van een voorraad. Als iets wat ik graag gebruik goed in de aanbieding is en het is goed houdbaar, dan neem ik altijd extra mee. Die kosten zijn dan ook niet verwerkt in deze bedragen. 

Gezinssamenstelling

Minimale kosten per dag 

Minimale kosten per maand 

Stel met 2 kinderen van 2 en 4 jaar

€13,12 per dag

€397,97

Stel met kind van 1 jaar 

€12,25 per dag

€371,58

Stel met 1 kind van 7 jaar

€12,97 per dag

€393,42

Stel met 2 pubers

€16,78 per dag

€508,00

Stel zonder kinderen

€12,79 per dag

€387,96

Stel met 3 kinderen van 8, 10 en 16 jaar

€19,99

€606,36

Single met 2 kinderen van 8 en 10 jaar

€12,04 per dag

€365,21

Vrouw zonder partner en kinderen 

€6,64 per dag 

€201,41

Hoeveel geef jij uit aan boodschappen?

Ikzelf heb twee zoontjes (van 7 en 4 jaar) en een man. Ik kom uit op een maandbedrag van €582,60. Ik kan me voorstellen dat je als foodie over dit budget heen gaat. Als je het geld hebt, is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt nu wel uitrekenen hoeveel jouw liefde voor koken je per maand ongeveer kost.

Geen idee hoeveel je nu eigenlijk uitgeeft aan boodschappen? Scroll dan even terug in je bankieren-app en schrijf van de afgelopen drie maanden alle bedragen op die uitgaf aan eten en drinken. Van de groenteboer tot de supermarkt en de bakker. Tel het op en vergelijk het met je Nibud-budget. Ik zeg niet dat je uitgaven altijd binnen dit budget moeten blijven. Je bent vrij om te doen met je geld wat jij fijn vindt! Maar als je wilt besparen, dan weet je nu wel hoeveel er ongeveer te winnen valt. 

Tip: veel bankier-apps hebben tegenwoordig ook functies om je verschillende uitgaves handig te bundelen en zo meer inzicht te krijgen in je uitgaven. Je draait bij de grote banken zo binnen een mum van tijd handige grafieken en taartdiagrammen uit waarmee je in één oogopslag ziet hoe veel eruit gaat bij jou – en vooral aan wát. Ideaal om je boodschappenbudget in kaart te brengen!

Dit boodschappenbudget past bij jouw huishouden

Renée Lamboo
Renée Lamboo schrijft over boodschappen en besparen voor Miljuschka.nl. Zo’n 10 jaar geleden belandde ze in de schulden; ze moest door gedaalde woningprijzen zo’n 40.000 euro terug betalen aan de bank. De knop moest om en besparen, sparen en haar geld laten groeien werd haar hobby én werk. Inmiddels runt ze PorteRenee.nl, ontwikkelde ze haar eigen Budget Boodschappencursus en is ze actief op Instagram.

Delen is fijn!