Karamel, wat is het?
Karamel maak je door suiker flink te verhitten totdat het lekker smelt en die mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens kun je er dan wat boter en room bij om het lekker romig te maken. Het is zo’n ding dat je overal tegenkomt, in desserts, snoepjes, sauzen, zelfs in je koffie! Het smaakt zoet en lekker rijk, met een klein beetje een bitter randje.
Soorten karamel
Zoals ik al zei, krijg je heel wat soorten karamel van me in dit artikel. Zo maken we eerst een basis karamel op twee manieren, de natte en de droge manier. Vervolgens maken we van die basis karamel, karamelsaus, opgeklopte karamel en karamelpoeder. Dit allemaal kun je gebruiken in desserts, op taarten of in de koffie, heerlijk!

Basis karamel: de droge manier
Ingrediƫnten
- 200 gr suiker
Bereidingswijze:
- Doe alle suiker in een pan en laat het langzaam smelten, zorg dat je erbij blijft en geen seconde je oog ervan af neemt. Roer constant tot de kleur mooi amberkleurig is.Ā
- Stort de karamel nu uit op bijvoorbeeld een bakplaat bekleed met bakpapier en laat hard worden.
Tip!
- Wil je zeker zijn dat de karamel goed is? Pak er dan een temperatuurmeter bij. De karamel is goed als deze rond de 179 graden is.Ā Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Basis karamel: de natte manier
Ingrediƫnten
- 200 gr suiker
- water
Bereidingswijze:
- Doe alle suiker in een pan en schenk er net zoveel water bij tot alle suiker onder staat.
- Laat dit op een medium hoog vuur staan en roer NIET. Gebruik het kwastje en strijk deze langs de buitenrand van de pan, zodat de suiker aan de buitenkant niet verbrandt.
- Op een gegeven moment begint de karamel te bubbelen en te verkleuren, wanneer het de juiste kleur heeft, is het goed.
- Stort de karamel nu uit op bijvoorbeeld een bakplaat bekleed met bakpapier en laat hard worden.
Tip!
- Wil je zeker zijn dat de karamel goed is? Pak er dan een temperatuurmeter bij. De karamel is goed als deze rond de 179 graden is.Ā Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Gezouten karamelsaus
Ingrediƫnten
- 200 gr suiker
- 6 el ongezouten boter op kamertemperatuur
- 120 ml verse slagroom
- 1 tl zout
Bereidingswijze:
- Maak de basis karamel op ƩƩn van de bovenstaande manieren, wanneer de kleur goed is doe je de boter erbij.
- Snel roer je alle boter erdoor, let op dit gaat bubbelen.Ā Ā
- Vervolgens doe je de room en het zout erbij en roer je dit weer door.Ā Ā
- Wil je nu echt weten of je karamel goed is? Pak dan je thermometer erbij, is het 185 graden? Dan is het goed en wordt het een mooie sticky saus wanneer afgekoeld.Ā Ā
- Schenk in een potje en laat afkoelen.Ā Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Karamelpoeder
Ingrediƫnten
- 1 x basis karamel
Bereidingswijze:
- Is jouw basis karamel helemaal hard geworden?
- Breek deze dan in stukken en doe in een blender of keukenmachine.
- Vervolgens maal je er een fijn poeder van.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Opgeklopte karamel
Ingrediƫnten
- 1 x karamelsaus
Bereidingswijze:
- Doe jouw karamelsaus in een schaal van de keukenmachine of pak de standmixer erbij.
- Klop de saus luchtig totdat het een mooie beige kleur heeft.
- Doe vervolgens in een potje en bewaar of smeer dit op brood of tussen een taart.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meten is weten: de juiste temperatuur om karamel te maken
In de bereidingswijze heb je het al kunnen lezen, om er zeker van te zijn dat jouw karamel goed is, kan je er het beste een temperatuurmeter bij pakken. Welke temperatuur goed is, laat ik je hier weten.
160 graden – gesmolten suiker
179 graden – de perfecte temperatuur voor de basiskaramel met een mooie amber kleur en de karamel wordt hard wanneer afgekoeld.
185 graden – de perfecte temperatuur voor karamelsaus. Wanneer de karamel afgekoeld is, is die lekker sticky.
210 graden – zorg dat je karamel nooit boven de 210 graden komt, dan is ‘ie verbrand.