Zelf karamel maken, doe je zo

Karamel, wat is het?

Karamel maak je door suiker flink te verhitten totdat het lekker smelt en die mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens kun je er dan wat boter en room bij om het lekker romig te maken. Het is zo’n ding dat je overal tegenkomt, in desserts, snoepjes, sauzen, zelfs in je koffie! Het smaakt zoet en lekker rijk, met een klein beetje een bitter randje.

Dit heb je nodig om karamel te maken

Zelf karamel maken vraagt geen fancy tools. Je hebt nodig: suiker (duh), een pannetje met dikke bodem, eventueel wat water of room, en geduld. Vooral dat laatste. Want de truc is: roeren mag niet altijd. En ja, dat voelt misschien tegennatuurlijk, maar trust the process. Laat de suiker z’n ding doen tot je die diepe amberkleur ziet en ruikt dat het tijd is. Geen haast, geen stress, wel lekker zen blijven.

 

Soorten karamel

Zoals ik al zei, krijg je heel wat soorten karamel van me in dit artikel. Zo maken we eerst een basis karamel op twee manieren, de natte en de droge manier. Vervolgens maken we van die basis karamel, karamelsaus, opgeklopte karamel en karamelpoeder. Dit allemaal kun je gebruiken in desserts, op taarten of in de koffie, heerlijk!

miljuschka karamel

miljuschka karamelsaus
Totale tijd10 minuten

Basis karamel: de droge manier

5 van 2 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

  • 200 gr suiker

Bereidingswijze: 

  • Doe alle suiker in een pan en laat het langzaam smelten, zorg dat je erbij blijft en geen seconde je oog ervan af neemt. Roer constant tot de kleur mooi amberkleurig is.Ā 
  • Stort de karamel nu uit op bijvoorbeeld een bakplaat bekleed met bakpapier en laat hard worden.

Tip!

  • Wil je zeker zijn dat de karamel goed is? Pak er dan een temperatuurmeter bij. De karamel is goed als deze rond de 179 graden is.Ā Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Totale tijd10 minuten

Basis karamel: de natte manier

5 van 1 stem
Printen

Ingrediƫnten

  • 200 gr suiker
  • water

Bereidingswijze: 

  • Doe alle suiker in een pan en schenk er net zoveel water bij tot alle suiker onder staat.
  • Laat dit op een medium hoog vuur staan en roer NIET. Gebruik het kwastje en strijk deze langs de buitenrand van de pan, zodat de suiker aan de buitenkant niet verbrandt.
  • Op een gegeven moment begint de karamel te bubbelen en te verkleuren, wanneer het de juiste kleur heeft, is het goed.
  • Stort de karamel nu uit op bijvoorbeeld een bakplaat bekleed met bakpapier en laat hard worden.

Tip!

  • Wil je zeker zijn dat de karamel goed is? Pak er dan een temperatuurmeter bij. De karamel is goed als deze rond de 179 graden is.Ā Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

Totale tijd15 minuten

Gezouten karamelsaus

5 van 1 stem
Printen

Ingrediƫnten

  • 200 gr suiker
  • 6 el ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 120 ml verse slagroom
  • 1 tl zout

Bereidingswijze: 

  • Maak de basis karamel op ƩƩn van de bovenstaande manieren, wanneer de kleur goed is doe je de boter erbij.
  • Snel roer je alle boter erdoor, let op dit gaat bubbelen.Ā Ā 
  • Vervolgens doe je de room en het zout erbij en roer je dit weer door.Ā Ā 
  • Wil je nu echt weten of je karamel goed is? Pak dan je thermometer erbij, is het 185 graden? Dan is het goed en wordt het een mooie sticky saus wanneer afgekoeld.Ā Ā 
  • Schenk in een potje en laat afkoelen.Ā Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

Totale tijd5 minuten

Karamelpoeder

3 van 3 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

  • 1 x basis karamel

Bereidingswijze: 

  • Is jouw basis karamel helemaal hard geworden?
  • Breek deze dan in stukken en doe in een blender of keukenmachine.
  • Vervolgens maal je er een fijn poeder van.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

Totale tijd5 minuten

Opgeklopte karamel

5 van 1 stem
Printen

Ingrediƫnten

  • 1 x karamelsaus

Bereidingswijze: 

  • Doe jouw karamelsaus in een schaal van de keukenmachine of pak de standmixer erbij.
  • Klop de saus luchtig totdat het een mooie beige kleur heeft.
  • Doe vervolgens in een potje en bewaar of smeer dit op brood of tussen een taart.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

Meten is weten: de juiste temperatuur om karamel te maken

In de bereidingswijze heb je het al kunnen lezen, om er zeker van te zijn dat jouw karamel goed is, kan je er het beste een temperatuurmeter bij pakken. Welke temperatuur goed is, laat ik je hier weten.

160 graden – gesmolten suiker

179 graden – de perfecte temperatuur voor de basiskaramel met een mooie amber kleur en de karamel wordt hard wanneer afgekoeld.

185 graden – de perfecte temperatuur voor karamelsaus. Wanneer de karamel afgekoeld is, is die lekker sticky.

210 graden – zorg dat je karamel nooit boven de 210 graden komt, dan is ‘ie verbrand.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.