Varieer met vullingen
Het leuke van bapao is dat je oneindig kunt variƫren met vullingen. Traditioneel worden ze gevuld met vlees, zoals kip kerrie of char siu (Chinees geroosterd varkensvlees). Maar ook veggie opties zijn super lekker. Denk aan gemarineerde tofu, shiitake, paksoi of kimchi. Of ga voor een fusion variant met pulled jackfruit, falafel of zelfs een Italiaanse vulling met mozzarella en tomaat. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Hoe lang broodje bapao stomen?
Of je nu varkensvlees, kip, garnalen of vegetarische vulling gebruikt, de basis van hoe lang je een broodje bapao moet stomen blijft hetzelfde. Je hebt een stoompan of bamboe steamer nodig, en wat water dat aan de kook wordt gebracht. Zorg ervoor dat de broodjes niet direct in contact komen met het water, anders worden ze zompig in plaats van luchtig.De gouden regel is om de broodjes 10 tot 12 minuten te stomen, afhankelijk van hun grootte. Dit geeft het deeg voldoende tijd om te garen en zacht te worden, terwijl de vulling lekker warm wordt.
Tip: Als je bevroren bapao’s gebruikt, steam ze dan een paar minuten langer voor het beste resultaat.
Bewaar ze voor later
Heb je toevallig een paar bapao over? Lucky you, want je kunt ze prima bewaren voor een later moment. Laat ze eerst goed afkoelen en vries ze dan in. Als je weer trek hebt, ontdooi je ze even en stoom je ze kort om ze weer lekker zacht en warm te krijgen. Wel consumeren binnen 2 maanden. Maar ik wed dat ze allang op zijn voordat die tijd verstreken is, haha!







Zie je, zelf bapao maken is helemaal niet moeilijk! Met een paar simpele ingrediĆ«nten tover je in no-time de lekkerste gestoomde broodjes op tafel. Het geheim zit ‘m in een goed gerezen deeg en een smaakvolle vulling. Dus experiment vooral met verschillende combinaties en ontdek jouw ultieme bapao recept.

Zelf een broodje bapao maken
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 500 gr tarwebloem
- Zout
- 1 tl suiker
- 1 zakje gist
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Zonnebloemolie om in te bakken
- 1 el vijfkruidenpoeder
- 500 gr kipgehakt
- Chilisaus om te serveren
Benodigdheden
- Stoompan of stoommandje
- Cupcake papiertjes
Bereidingswijze:
Instructies
- Meng het tarwebloem met 1 tl zout, de suiker, gist en 250 ml water in een grote kom. Kneed het een paar minuten door tot een mooi en soepel deeg. Laat 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.
- Maak ondertussen de vulling. Pel en snipper de ui, pel en hak de knoflook fijn. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook in 1-2 minuten. Voeg het vijfkruidenpoeder toe en bak nog 1 minuut. Voeg het kipgehakt toe en bak in 3-5 minuten gaar. Breng op smaak met zout.
- Verdeel het deeg in 15-20 stukjes. Rol uit tot kleine rondjes en leg ca. 1 el vulling op elk rondje. Maak dicht en vorm er broodjes van en doe deze in een cupcakevorm. Laat de kleine broodjes nog ca. 1 uur rijzen.
- Breng water aan de kook in je stoompan of pan waar je je stoommand in zet. Vul de stoompan- of mand met zo veel broodjes als hij tegelijk aankan. Zorg dat er nog wat ruimte tussen zit want ze worden nog iets groter. Stoom de broodjes 10 minuten. Serveer met chilisaus.
- Handige tip: als je de bapaobroodjes in een cupcake papiertje doet zijn ze makkelijker van elkaar te houden en blijven ze minder aan elkaar plakken.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.