Chilisaus
Chilisaus is een pittige saus die wordt gemaakt van chilipepers, samen met andere ingrediënten zoals azijn, knoflook, suiker, zout, en soms tomaten of andere specerijen. Het is een populaire saus of condiment zoals dat wordt genoemd in veel keukens wereldwijd. En ja, de spicyness kan flink variëren. Ik maak dus een sweet chilisaus. Dus bij deze variant sta je niet in de fik. Waar je de saus opdoet? Het wordt vaak gebruikt als een dipsaus, marinade, of als smaakmaker in soepen, stoofschotels, en andere gerechten.
Meer met pit
Je hebt natuurlijk heel veel pittige sauzen. De bekendste naast de sweet chilisaus zijn:
Thaise Sriracha: Een hete chilisaus gemaakt van chilipepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Het heeft een scherpe, pittige smaak en wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten.
Sambal Oelek: Een Indonesische chilisaus gemaakt van gemalen chilipepers, zout en azijn. Het is een pure, ongekookte saus die vaak wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken.
Mexicaanse Salsa Roja: Een saus op basis van chilipepers, tomaten, uien, knoflook en koriander. Het wordt vaak gebruikt als dip of als topping voor taco’s en andere Mexicaanse gerechten.
Crispy chili olie: Helemaal hot, zowel qua smaak als qua trend, de crispy chili olie. Ik heb deze ook al eerder zelf gemaakt en ben groot fan. Het recept zie je hier.
Sauce it up
Zoals je misschien wel merkt, is dat ik dol op saus ben. Of het nu mayonaise, knoflooksaus, mango chutney of guacamole is. Iets extra’s op je gerecht is gewoon lekker en het is dan ook altijd fijn om in huis te hebben, zelfgemaakt of niet. Wil jij nu ook je sauzen zelf maken? Hier vind je al mijn saus recepten, dus ik zou zeggen: “Sauce it up!”

Chilisaus
Ingrediënten
- 5 rode pepers
- 200 ml water
- 150 gr suiker
- 50 ml azijn
- 3 tenen knoflook
- 1 el maizena
- 2 cm gember
- snuf zout
Bereidingswijze:
- Doe het water, de suiker en het azijn in een steelpannetje. Laat op een laag vuurtje koken tot alle suiker opgelost is.
- Ontvel de teentjes knoflook en snijd de chilipeper door midden. Verwijder eventueel de zaadjes uit de peper als je niet van pittig houdt en snijd beide fijn.
- Snijd ook de helft van de gember fijn en rasp de andere helft. Voeg de knoflook, peper en gember toe aan het steelpannetje.
- Meng 1 eetlepel maizena met een beetje water en meng dit door de saus. Roer goed door met een garde om eventuele klontjes te voorkomen en kook de saus iets in. Breng op de saus op smaak met wat zout.
- Is de saus te dun dan voeg je wat extra maizena gemengd met water toe.
- Giet de saus in een glazen pot of flesje en laat volledig afkoelen. Je kunt de chilisaus ongeveer 3 maanden bewaren in de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.