Yoghurt cheesecake met aardbeien

Wat maakt een yoghurt cheesecake anders?

Een yoghurt cheesecake is de perfecte balans tussen romig en fris. Waar een klassieke cheesecake soms zwaar kan aanvoelen, zorgt de toevoeging van Griekse yoghurt voor een luchtigere, zachtere structuur met een subtiele zuurtje. Dat maakt ‘m niet alleen lichter op de maag, maar ook perfect voor elk seizoen, van een zomerse traktatie tot een verwenmomentje op een druilerige dag. En het beste? Hij is heerlijk zonder te bakken! De yoghurtvulling heeft een zijdezachte textuur en krijgt net dat beetje extra pit door een vleugje citroen of vanille.

De ultieme bodem: Bastogne of speculaas

Een cheesecake zonder bodem is als een feestje zonder taart: ondenkbaar. En als je dan toch een stevige, kruidige basis nodig hebt, waarom dan niet meteen uitpakken? Speculaas geeft die warme, licht pittige smaak die geweldig combineert met de frisheid van de yoghurtvulling. Maar Bastogne… die is op een ander niveau verslavend. Karamellig, boterig, met een hint van kaneel, echt een gamechanger. Welke je ook kiest, verkruimel de koekjes fijn en meng ze met gesmolten boter voor die onweerstaanbare crunchy bite onder al dat romige lekkers.

Aardbeien, wanneer zijn ze op hun best?

Aardbeien zijn de kers op de taart! Of in dit geval, de ster van de show. Maar niet alle aardbeien zijn gelijk geschapen! De allerlekkerste aardbeien eet je tussen mei en juli, wanneer ze vol in het seizoen zijn en hun smaak optimaal is. Doordat ze in de zon rijpen, worden ze zoeter en sappiger dan hun winterse tegenhangers uit de kas. En geloof ons: dat proef je. In een yoghurt cheesecake zorgen ze voor die perfecte balans tussen fris, zoet en romig. Vers, in plakjes gesneden bovenop de taart of als een dikke, zelfgemaakte aardbeiensaus, het tilt je cheesecake naar een next-level dessert waar je niet vanaf kunt blijven.

Opstijven

Wel iets om rekening mee te houden is dat je de yoghurt cheesecake minimaal zes uur moet laten opstijven in de koelkast. En liefst een hele nacht. Dan weet je zeker dat het stevig genoeg is om goed te snijden. Ik wil nog wel eens ongeduldig zijn en natuurlijk smaakt het dan ook nog prima, maar het ziet er wat minder strak uit.

De perfecte cheesecake voor elke gelegenheid!

Of je nu een high tea organiseert, een zomerse barbecue afsluit of gewoon een excuus zoekt om iets lekkers te maken: deze yoghurt cheesecake met aardbeien is altijd een goed idee. Geen gedoe met bakken, snel in elkaar gezet en een gegarandeerd succes bij iedereen die ‘m proeft. Dus haal die aardbeien in huis, kies je favoriete koekjes en duik de keuken in. Wedden dat je gasten om het recept vragen?

yoghurt cheesecake met aardbeien
Totale tijd4 uur 20 minuten

Yoghurt cheesecake met aardbeien

4.53 van 146 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Bodem

  • 200 gram speculaas of bastogne
  • 100 gram gesmolten boter

Cheesecake-laag

  • 250 ml volle yoghurt
  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram kristalsuiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 citroen sap
  • 250 gr aardbeien kroontjes verwijderd + extra voor garnering

Bereidingswijze: 

  • Vermaal de koekjes in de keukenmachine tot een fijn kruim. Mix dit met de gesmolten boter.
  • Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en bekleed de randen ook. Doe het koekjesmengsel hierin en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet in de vriezer tot verder gebruik.
  • Zet de gelatineblaadjes in de week in een schaal met koud water voor minimaal 5 minuten.
  • Meng de yoghurt met de roomkaas in de mixer en klop dit even op tot egaal. Doe de suiker erdoor. Verwarm het citroensap in een klein pannetje en los hierin de gelatine blaadjes op. Laat dit niet te warm worden! Voeg toe aan het roommengsel en mix het goed door.
  • Haal nu je bodem uit de vriezer en zet plakjes aardbei (of halve aardbeien met de snijkant naar buiten) tegen de rand van de vorm aan. Stort voorzichtig je cheesecake mengsel erin.
  • Zet het geheel nu in de koelkast voor minimaal 4 uur maar liever nog een nacht.
  • Serveer met nog meer verse aardbeien en poedersuiker

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 372kcalKoolhydraten: 30gProteine: 6gVet: 26gVerzadigde vetten: 15gTrans Fat: 1gCholesterol: 76mgNatrium: 316mgKalium: 193mgVezels: 1gSuiker: 19gVitamine A: 903IUVitamine C: 12mgCalcium: 93mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.