Wentelteefjesschotel

Het mooie van wentelteefjes is dat juist oud brood die perfecte, zachte textuur krijgt als het een badje krijgt in melk en ei. Het wordt net een spons die alle smaken opzuigt en in de pan transformeert tot een gouden, krokant buitenlaagje met een heerlijk zachte binnenkant. Dus zeg maar dag tegen voedselverspilling en hallo tegen een dampend bord wentelteefjes die je keuken vullen met de geur van gebakken geluk.

Wentelteefjes maar dan net anders: broodpudding

Tja, de naam ‘wentelteefjes’ is eigenlijk best raar he? De naam komt van het oude Nederlandse woord ‘wentelen,’ wat betekent omdraaien – en dat doe je, lekker die boterhammen omdraaien in een mengsel van ei en melk! In andere landen zijn ze trouwens net zo verzot op dit brood. In Frankrijk noemen ze het pain perdu, oftewel ‘verloren brood’, wat óók weer zo’n knipoog is naar het redden van oud brood. En in Amerika? Daar heten ze niet letterlijk turning bitches… Maar noemen ze wentelteefjes ‘French toast’. Hoe je het ook noemt, een pan vol wentelteefjes is een universeel taal van lekker.

Als ontbijt of dessert? Als ontbijt én dessert!

Wentelteefjes zijn zo’n beetje het Zwitsers zakmes onder de gerechten – je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Zin in een stevig ontbijt? Een stapeltje wentelteefjes met vers fruit, een toef Griekse yoghurt en een scheutje ahornsiroop erbij, en je bent klaar voor de dag. Maar als dessert komen ze minstens zo goed uit de verf! Verwen jezelf met een laagje Nutella, warme appelpartjes met kaneel of een handje frambozen en een dot slagroom. En echt, de mogelijkheden zijn eindeloos: schijfjes banaan, een klodder mascarpone of een snufje vanille. Met wentelteefjes heb je dus altijd een bordje vol comfort, of je nu de dag begint of afsluit.

En het beste aan wentelteefjes? Ze zijn letterlijk foolproof. Even klutsen, dippen, bakken – en je hele huis ruikt alsof je een luxe bakkerij bent binnengestapt. Of je nu kiest voor klassiek met een snufje kaneel en suiker, of je gaat all out met appel, honing en zelfs een scheutje baileys (ja, dat lees je goed – baileys), wentelteefjes zijn er voor iedere craving. Dus trek dat vergeten brood tevoorschijn, zet je pan klaar, en laat die feestelijke wentel-fantasie beginnen!

Wentelteefjes maar dan net anders: broodpudding

Ik noem dit altijd een wentelteefjesschotel maar er zijn genoeg mensen die dit een broodpudding noemen. Het is maar net wat je gewend bent, maar beide recepten komen sterk met elkaar overeen. Wentelteefjes klinkt alleen een stuk gezelliger, vind je ook niet? 

Dit wentelteefjesschotel recept is iets moeilijker dan de normale bereidingswijze van wentelteefjes, maar eigenlijk nog steeds vrij simpel om te maken. Het duurt alleen wat langer voordat je schotel met wentelteefjes klaar is. De baktijd in de oven bedraagt namelijk 45 minuten. Heb je dus wat tijd over op een zondagochtend? Ga dan eens voor dit heerlijke recept.

Op zoek naar gewone wentelteefjes? Check dan dit recept.

wentelteefjesschotel 3
Totale tijd55 minuten

Wentelteefjesschotel

4.30 van 71 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 oud stokbrood of ander oud brood in sneetjes
  • 6 eieren
  • 400 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • 2 el vanille-extract
  • 1 el kaneel
  • 150 gr suiker
  • mespunt zout
  • 1 grote goudreinet appel in blokjes gesneden
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el bloem
  • 75 gr roomboter

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 175 ℃.
  • Meng de melk, room, eieren, suiker, zout, kaneel en vanille door elkaar.
  • Vet een grote ovenschaal in met roomboter en doe het brood met de goudreinet in de ovenschaal.
  • Giet hierover het eiermengsel. Meng de basterdsuiker, boter en bloem in een aparte kom met je handen tot een kruim en verdeel dit over de schotel.
  • Bak de wentelteefjesschotel ongeveer 45 minuten in de oven op 175 graden. Lekker om lauwwarm te eten!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.