The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf
De salade ontleent overigens z’n naam aan het prestigieuze Waldorf-Astoria Hotel in New York City, waar de salade voor het eerst in 1893, tijdens een liefdadigheidsbal ter ere van het St. Mary’s children hospital, werd geserveerd. Het werd klaargemaakt door de Zwitser Oscar Tschirky (1866-1950), de maitre d’hôtel van het Waldorf Astoria. Onder zijn naam verscheen ook het kookboek, getiteld The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf, waarin het originele recept terug is te vinden.

Waldorfsalade
De simpele waldorfsalade was een instant hit. De versie van Tschirky bevatte slechts drie ingrediënten: selderij, appels en mayonaise. De rozijnen en walnoten werden pas decennia later aan het recept toegevoegd (rond 1928). Nog later kom je ook recepten tegen met kipfilet, en in de jaren zeventig van de vorige eeuw zelfs met mandarijnenpartjes of ananasblokjes uit blik.
De originele waldorfsalade is vegetarisch, maar tegenwoordig zie je ook heel veel varianten met kip. Ik maakte die van mij, net als het origineel, zonder vlees maar met bimi en komkommer. De mayonaise vervang ik door crème fraîche. Hierdoor wordt de salade net iets minder vet. Serveer als lunch met een geroosterde snee zuurdesembrood ernaast of als onderdeel van bijvoorbeeld een koud-buffet.

Waldorfsalade
Ingrediënten
- 50 g walnoten
- 200 g bimi
- sap van 1 citroen
- 4 el crème fraîche
- zout en zwarte peper
- 3 stengels bleekselderij julienne
- 1 groene appel julienne
- 1/2 komkommer julienne
- ½ bosje bieslook gehakt
Bereidingswijze:
- Rooster de walnoten even kort in een droge koekenpan. Laat even afkoelen op een snijplank en hak ze dan in grove stukken.
- Kook de bimi in ongeveer 4 minuten beetgaar.
- Roer intussen het citroensap door de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
- Giet de bimi af en spoel af onder de koude kraan. Laat uitlekken. Snijd de stronkjes in de lengte doormidden.
- Meng de bimi met de bleekselderij, appel, komkommer, citroen-crème fraîche en drie kwart van de bieslook.
- Verdeel over bowls, bestrooi met de walnoten en de rest van de bieslook en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.