Bavette met chimichurri van de barbecue

Wat is bavette eigenlijk?

Bavette klinkt misschien chic, maar het is gewoon zo’n heerlijk stukje vlees waar je echt de blits mee maakt zonder dat je er een sterrenchef voor hoeft te zijn. Het komt uit de flank van het rund en wordt ook wel vanglap genoemd. Niet het malste stukje van de koe, maar wel boordevol smaak. En dat is precies waarom ik er zo dol op ben. Bavette is een beetje het ruwe diamantje onder de stukken rundvlees. Je moet het goed bereiden (hallo barbecue!) en vooral in dunne plakjes dwars op de draad snijden. Dan krijg je dat malse mondgevoel waar je u tegen zegt. Perfect voor als je indruk wilt maken op je gasten of gewoon jezelf eens even lekker wil verwennen.

Chimichurri, de smaakbom uit Zuid-Amerika

Als je bavette zegt, dan zeg je chimichurri. Deze Argentijnse klassieker is een frisse, pittige kruidensaus die het hart van elke vleesliefhebber sneller laat kloppen. Gemaakt van peterselie, knoflook, rode peper, oregano, azijn en olijfolie, is dit echt een knallertje van een saus. En weet je wat het leuke is? Je kunt er eindeloos mee variƫren. Wat munt erbij voor een frisse twist, een sjalotje voor extra bite of wat limoensap als je van zurig houdt leef je uit. Chimichurri is lekker over je vlees, maar ook top als dip voor brood of over gegrilde groenten. Maak gerust een dubbele portie, want deze saus ga je op alles willen smeren.

Bavette met chimichurri

Voor het bereiden van de bavette kun je het beste even dit artikel bekijken waarin alle tips en de verschillende bereidingsmethodes worden uitgelegd. En als bonus kun je het vlees er ook meteen bestellen.

Voor het maken van de bavette met chimichurri zorg je eerst dat de barbecue goed heet is of de grillpan. Je hebt een kerntemperatuur nodig van ongeveer 52˚C. Dit is medium rare. Naar mijn mening is het doodzonde om het vlees verder door te bakken, maar ietsje hoger tot medium is alsnog heerlijk mals. De keus is natuurlijk aan jou voor deze bavette met chimichurri.

Chimichurri maken

Voor het maken van een goede chimichurri heb je vooral veel kruiden nodig. Welke je erin doet is, ook weer persoonlijk. Er zijn veel verschillende keuzes, maar ik vind oregano en peterselie altijd heerlijk. Behalve de kruiden is een goede olijfolie ook noodzakelijk!

Barbecueƫn als een pro!

Barbecuen is wat mij betreft veel meer dan alleen een manier om eten te bereiden. Het is sfeer, het is gezelligheid, het is buiten koken met een biertje in je hand terwijl je op je slippers staat te shinen. En dan die geur van sissend vlees op de grill… daar kan toch geen luchtverfrisser tegenop? Zeker met een mooi stuk vlees als bavette wil je die rooksmaak mee pakken. Dus niet te heet stoken, lekker rustig garen en dan op het eind even kort direct grillen voor die mooie korst. Enne, vergeet vooral niet om het vlees even te laten rusten. Dat maakt echt het verschil tussen ā€˜wel oké’ en ā€˜halleluja wat lekker’. Dus steek die barbecue aan, zet een lekker muziekje op en maak er een feestje van. Want dat is precies waar eten om draait: genieten met volle teugen.

Bavette met chimichurri
Totale tijd28 minuten

Bavette met chimichurri van de barbecue

4.13 van 24 stemmen
Printen

Benodigdheden

  • Barbecue
  • Houtskool
  • Aanmaakblokjes
  • keukenthermometer

Ingrediƫnten

2 portie(s)
  • Bavette van ongeveer 500 gr
  • 40 gr platte peterselie
  • 15 gr verse oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode rawitpeper of 1 rode chilipeper
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Haal het vlees uit de koelkast. Laat het in de verpakking op kamertemperatuur komen voor je het gaat bereiden. Ā 
  • Snijd de peterselie fijn, met steeltjes en al. Pluk de blaadjes van de oregano en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd fijn. Doe de peterselie, oregano en knoflook in kom. Roer de olie en azijn erdoor en breng op smaak met peper en zout. Ā 
  • Steek de barbecue aan. Zorg ervoor dat de kolen goed heet zijn, ze moeten grijs zijn met roodgloeiende stukken ertussen. Ā 
  • Bak het vlees aan beide kanten ongeveer 3 minuten of tot het een kerntemperatuur van 52˚C heeft bereikt. Dit is medium rare. Laat het vlees voor ongeveer 8 minuten rusten onder aluminiumfolie. Ā 
  • Snijd het vlees tegen de draad in in dunne plakken en serveer met de chimichurri.Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.