Pasta recepten

Dit recept valt onder

Spaghetti met mosselen en venkel recept

Samenvatting

  • Voorbereiden 20 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

1 kg mosselen

350 gr spaghetti

2 teentjes knoflook

1 rode peper

2 venkelknollen

50 ml droge witte wijn

1 bosje peterselie

100 gr zeekraal

1 citroen

Zonnebloemolie

peper en zout

Sharing is caring!

Recept Spaghetti met mosselen en venkel: bereidingswijze

Als kind ging ik mee naar de Albert Cuijp. Wij haalden onze mosselen op de markt. Wij gingen zo laat mogelijk op de dag. Als de marktkoopman voor een ‘koopje’ van zijn mosselen, maar ook van zijn inktvis of andere vissoorten af wilde, omdat ze dezelfde dag nog gegeten moesten worden.
Ik was van kleins af aan al gek op mosselen. ‘De ‘R’ zit weer in de maand, dus is het mosselseizoen weer begonnen.’ Zo was mij vroeger geleerd. Mijn moeder at voor geen goud mosselen in maanden zonder ‘R’. ‘Je zal maar een verkeerde te pakken hebben.’, werd er gezegd. Die wijsheid had zij weer door gekregen van haar moeder. En ik ging daar ook vanuit. Voor mij geen mosselen als er geen ‘R’ in de maand zat. Later, zoals je als opgroeiend kind wel vaker over komt, begreep ik dat die wijsheid een fabel was. Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april het jaar erop. Veel maanden met een ‘R’ erin maar ook maanden zonder. Zo kun je ook in de zowel in de winter als in de zomer dit heerlijke mosselgerecht maken, zoals deze spaghetti met mosselen en venkel..

Deze spaghetti met mosselen is een traktatie voor liefhebbers van schelpdieren en van pasta.

Doe de mosselen in een gootsteen of grote teil vol water. Laat ze zo’n tien minuten weken. Gooi openstaande, kapotte en schelpen die drijven weg, verwijder van de overige mosselen de draden die aan de schelp zitten. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Bewaar een beetje van het kookvocht.

Snipper de knoflook en rode peper en hak de peterselie fijn. Snijd de venkel in dunne ringen.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote (braad)pan en bak de knoflook en rode peper kort aan. Voeg de uitgelekte mosselen toe, bak een minuutje mee en blus dan af met de wijn. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Schud af en toe de pan een beetje om, als alle schelpen open zijn kan de deksel er af, dit is na 2 á 3 minuten.

Schep de venkel, tweederde van de peterselie en de zeekraal erdoor, met de geraspte schil van een citroen en zijn sap. Schep daarna de spaghetti erdoor, met een lepeltje van het kookvocht. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Serveer warm met de rest van de peterselie erover.

Spaghetti met mosselen

Spaghetti met mosselen

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 350 gr spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 venkelknollen
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 bosje peterselie
  • 100 gr zeekraal
  • 1 citroen
  • Zonnebloemolie
  • peper en zout

Instructies

    Doe de mosselen in een gootsteen of grote teil vol water. Laat ze zo’n tien minuten weken. Gooi openstaande, kapotte en schelpen die drijven weg, verwijder van de overige mosselen de draden die aan de schelp zitten. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Bewaar een beetje van het kookvocht.

Snipper de knoflook en rode peper en hak de peterselie fijn. Snijd de venkel in dunne ringen.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote (braad)pan en bak de knoflook en rode peper kort aan. Voeg de uitgelekte mosselen toe, bak een minuutje mee en blus dan af met de wijn. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Schud af en toe de pan een beetje om, als alle schelpen open zijn kan de deksel er af, dit is na 2 á 3 minuten.

Schep de venkel, tweederde van de peterselie en de zeekraal erdoor, met de geraspte schil van een citroen en zijn sap. Schep daarna de spaghetti erdoor, met een lepeltje van het kookvocht. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Serveer warm met de rest van de peterselie erover.

Dit recept werd gemaakt voor Leidsenhage vernieuwt waar Miljuschka elke maand workshops geeft.

Nog meer lekkers