Op zoek naar een heerlijke maaltijd, maar even geen zin in teveel afwas of gedoe? Dan is deze vegetarische traybake met pastinaak, spruitjes en linzen hét gerecht voor jou! Perfect als stevige lunch of bijgerecht. Wil je het als een hoofdgerecht serveren, maak er dan lekker kip of een andere proteïne bij – of houd het vega en geef er een frisse salade bij.
Traybake: supersimpel en makkelijk!
Een traybake klinkt heel fancy, maar het is ‘gewoon’ een platte ovenplaat met opstaande randen of ovenschaal die je vult met allerlei lekkers. Schuif ‘m de oven in, en wachten maar… Het is een makkelijk gerecht, wat naar jouw persoonlijke smaak goed aan te passen is.
Vegetarische traybake
Ik maakte deze gezonde traybake met spruitjes en pastinaak. Aangezien ik voor een vega variant koos, heb ik linzen toegevoegd. Linzen zijn peulvruchten met schil. Ze bevatten enorm veel voedingsvezels én eiwitten, waardoor het perfecte vleesvervangers zijn. In dit recept zorgen ze voor een lekkere bite, en maken deze traybake tot een goed vullend gerecht.
De zachte geitenkaas geeft een extra smaak én structuursensatie in dit gerecht. Kies voor een volle, romige geitenkaas – eventueel eentje met honing, om een klein zoetje toe te voegen. Geen fan van geitenkaas? Dan kun je deze uiteraard ook weglaten.
Tip: voor het serveren bestrooi ik het gerecht met wat balsamicoglaze. Dit is een reductie van balsamicoazijn die je zelf kunt maken, of in de supermarkt kunt kopen.
Maak ook eens mijn traybake met kip, courgette en balsamico.

Vegetarische traybake met pastinaak, spruitjes en linzen
Ingrediënten
- 500 g pastinaak in stukken
- 300 g spruitjes gehalveerd
- 2 rode uien in dunne parten
- 2 el olijfolie
- ½ bosje tijm gerist
- zout en peper
- 2 el balsamicoglaze
- 1 blik linzen van 400 g uitgelekt
- 100 gram zachte geitenkaas
- 60 g gemengde kiemgroenten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Hussel de pastinaak, spruitjes en rode ui in een ovenschaal. Druppel er de olijfolie overheen, bestrooi met de tijm, zout en peper en hussel door elkaar. Rooster 30 minuten in de oven.
- Haal de ovenschaal weer uit de oven. Mix de linzen door de groenten in de schaal en verdeel de geitenkaas erover. Zet nog 10 minuten in de oven. Drizzle de balsamicoglaze er over. Bestrooi met de kiemgroenten en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.