Vega coq au vin

Een Franse klassieker

Coq au vin is een klassiek Frans gerecht dat traditioneel wordt bereid met haan (coq), of kip die langzaam wordt gestoofd in rode wijn met spek, champignons en uitjes. Het gerecht stamt uit de Bourgogne-regio in Frankrijk en is al eeuwenlang een favoriet van de Franse keuken. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, rijst of brood om de heerlijke saus op te dippen.

Het geheim van een goede coq au vin is om het vlees langzaam te laten sudderen in de wijn, zodat het zacht en mals wordt en de smaken van de wijn en de groenten goed in het vlees kunnen doordringen. Het is ook belangrijk om de juiste wijn te kiezen – In de Bourgogne gaat de voorkeur naar een rode Bourgogne-wijn, maar andere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Pinot Noir klaren de klus ook.

Vega coq au vin

Je vraagt je misschien af: “Hoe kun je een gerecht met ‘coq’ (haan) in de naam vegetarisch maken?” Nou, het antwoord is simpel: in plaats van kip of haan gebruiken we champignons! Ja, je leest het goed – deze coq au vin is eigenlijk een champignon au vin. Maar geloof me, je zult het verschil niet merken.

Laten we aan de slag gaan. We beginnen natuurlijk met de vegetarische coq, of in dit geval: champignons – een goede coq au vin valt of staat natuurlijk met dat zalige gestoofde “vlees”. Hierna bak je de sjalot, champignons en wortel in het bakvet van de vegetarische kip om het geheel vervolgens samen met de kruiden en de rode wijn even goed te laten stoven. Voeg vlak voor het eind nog even kort de snijbonen toe en je stoofschotel is klaar om van te genieten. Serveer met lekkere smeuïge aardappelpuree, groenten en brood om te dippen.

Deze heerlijke, hartige stoofpot is perfect voor een gezellige avond thuis met vrienden of familie. En het beste van alles? No coq’s were harmed! Dus pak een glas wijn (of twee) en geniet van deze Franse klassieker in een diervriendelijk jasje. Bon appétit!

Genieten van nog meer Franse klassiekers? Maak dan ook een keer deze quiche. Of wat dacht je van ratatouille? Franser wordt het bijna niet.

 

Vega coq au vin
Totale tijd50 minuten

vega coq au vin

4.24 van 25 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 5 kleine sjalotjes
  • 300 g bospeentjes
  • 200 g champignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 340 g plantaardige kipstukjes of plantaardige kipfilet
  • 20 g margarine
  • 2 el olijfolie
  • 160 g plantaardige spekjes of spekplakjes
  • 200 ml rode wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 bosje verse kruiden 14 g (Italiaanse kruidenmix bijvoorbeeld)
  • 250 g snijbonen panklaar
  • 3 takjes peterselie

Bereidingswijze: 

  • Haal de schil van de sjalotjes en snijd ze in parten. Borstel de bospeentjes schoon en snijd ze in grove stukken. Maak de champignons voorzichtig schoon en snijd ze in parten, hak de oesterzwammen in grove stukken.
  • Bestrooi de kipstukjes met peper en zout. Verhit margarine en olijfolie in een stoofpan en bak de kipstukjes samen met de spekjes in 2-3 minuten rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.
  • Bak de sjalot, wortel, champignons en oesterzwammen in het bakvet van de kipstukjes in 5 minuten al omscheppend bruin. Breng op smaak met peper en zout. Doe de kipstukjes en spekjes terug in de pan en blus af met de wijn. Kook de wijn tot de helft in en schenk voorzichtig de bouillon erbij tot de kip net onderstaat.
  • Steek de blaadjes laurier en het bosje kruiden erbij. Laat de groenten en plantaardige kipstukjes 25 minuten stoven. Voeg de laatste 8 minuten de snijbonen toe.
  • Verdeel de plantaardige kipstukjes en groenten over de borden. Hak de peterselie fijn en strooi er over.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Vega coq au vin

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.