Uiensoep is erg gezond in elk geval. Het mooie aan uiensoep is vaak dat de mensen die bij je komen eten de geur van de soep al kunnen ruiken voordat ze binnen zijn. Bij liefhebbers van uiensoep loopt het water hen dan direct in de mond. Uiensoep maken is overigens helemaal niet zo ingewikkeld. Ik heb zelf een heerlijk uiensoep recept voor je ontwikkeld waar onder andere wat cognac en Noilly Prat in gaat.
Recept uiensoep: bereidingswijze
Dit uiensoep recept is super makkelijk om te maken. Als je de stappen uit het recept volgt, moet het maken ervan echt geen probleem zijn. De meeste tijd gaat zitten in het koken van de soep (een uur), maar daar heb je dan zelf vrij weinig omkijken naar.
Je begint met het smelten van een klont boter in een grote soeppan. Doe vervolgens de uien erbij met wat zout. Laat dit in 10 minuten tijd zacht worden. Doe de knoflook erbij en bak dit even kort mee. Bedek vervolgens de uien met rietsuiker en laat dit op een zacht vuur ongeveer een half uurtje karamelliseren. Doe dan de bloem erbij en bak het geheel nog 5 minuten.
Ondertussen ga je aan de slag met het warm maken van de bouillon. Voeg die na een half uur aan de uien toe. Pak nu een royaal wijnglas Noilly Prat en doe dit erbij. Doe hetzelfde met de cognac en laat dit dan nog een uur koken.
Nu is het tijd geworden om de gril voor te verwarmen op 200 graden. Doe de soep in kommen en leg een plakje oud stokbrood op de soep. Bestrooi het stokbrood met de gruyère en rooster het geheel nog ongeveer 5 minuten onder de gril.
Uienschillen
Gooi jouw uienschillen niet weg, want van jouw uienschillen kun je zelfgemaakt uienpoeder maken. Dat is lekker voor over jouw aardappels of in een salade. Hoe je dat maakt? Was de uienschillen en dep ze droog. Verwarm de oven op 150 ℃. Leg de uienschillen op een bakpapiertje op de ovenplaat totdat ze krokant zijn, zodat je ze in een keer kunt verpulveren in de mixer. Stop het in een luchtdichte pot. En dan heb je je eigen uienpoeder. Bekijk de video hieronder om te zien hoe ik het maak.

Uiensoep recept
Ingrediënten
- Ingredienten
- 1,5 kilo uien in plakken
- bol knoflook in plakjes
- 75 gram boter
- Zout
- Peper
- 4 eetlepels suiker
- 3 eetlepels bloem
- 3 liter warme runderbouillon
- Wijnglas Noilly Prat
- Wijnglas cognac
- 200 gram gruyère
- 1 hard/oud stokbrood met body
Bereidingswijze:
Instructies
- Dit uiensoep recept is super makkelijk om te maken. Als je de stappen uit het recept volgt, moet het maken ervan echt geen probleem zijn. De meeste tijd gaat zitten in het koken van de soep (een uur), maar daar heb je dan zelf vrij weinig omkijken naar.
- Je begint met het smelten van een klont boter in een grote soeppan. Doe vervolgens de uien erbij met wat zout. Laat dit in 10 minuten tijd zacht worden. Doe de knoflook erbij en bak dit even kort mee. Bedek vervolgens de uien met rietsuiker en laat dit op een zacht vuur ongeveer een half uurtje karamelliseren. Doe dan de bloem erbij en bak het geheel nog 5 minuten.
- Ondertussen ga je aan de slag met het warm maken van de bouillon. Voeg die na een half uur aan de uien toe. Pak nu een royaal wijnglas Noilly Prat en doe dit erbij. Doe hetzelfde met de cognac en laat dit dan nog een uur koken.
- Nu is het tijd geworden om de gril voor te verwarmen op 200 graden. Doe de soep in kommen en leg een plakje oud stokbrood op de soep. Bestrooi het stokbrood met de gruyère en rooster het geheel nog ongeveer 5 minuten onder de gril.
- Nu is je heerlijke uiensoep klaar. Eet smakelijk!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.