Uiensoep: zo maak je deze klassieke soep

Uiensoep

Uiensoep is een echte klassieker die zijn oorsprong vindt in Frankrijk, maar inmiddels in heel de wereld harten (en magen) heeft veroverd. Het is een soep die draait om eenvoud: uien, bouillon en tijd. Want dat is het geheim: de uien langzaam laten karamelliseren totdat ze zacht en zoet zijn, bijna jam-achtig. Die diepe smaak is de basis van het gerecht. Vervolgens wordt de soep afgemaakt met een stukje brood en gesmolten kaas, vaak gruyère dat bovenop de kom wordt gegrild. Het resultaat? Een combinatie van zacht en romig, met een krokante, cheesy topping. Comfortfood op zijn best.

Waarom is uiensoep zo lekker?

Het geheim zit ‘m in de balans tussen zoet, hartig en umami. Door de uien langzaam te laten sudderen, worden de natuurlijke suikers vrijgegeven. Dat geeft een zoete ondertoon die perfect contrasteert met de hartige bouillon en de nootachtige, gesmolten kaas. Voeg daar een scheut cognac of witte wijn aan toe, en je krijgt die typische gelaagdheid die je smaakpapillen laat dansen. Bovendien is er iets magisch aan dat knapperige stukje brood dat zich volzuigt met de soep, je krijgt in elke hap een mix van crunch, zachtheid en hartverwarmende smaken.

Uiensoep recept

Is deze uiensoep gezond?

Uiensoep is verrassend voedzaam! Uien zitten bomvol antioxidanten en werken ontstekingsremmend. Ze doen dus echt iets goeds voor je lijf. Daarnaast krijg je met een kom uiensoep lekker veel groente binnen, zonder dat je er erg in hebt. Natuurlijk maakt het laagje kaas en brood het wat rijker, maar hé: balans is key. Serveer de soep als hoofdgerecht met een frisse salade ernaast, en je hebt een maaltijd die zowel comfort als voedingswaarde biedt. En wil je het iets lichter houden? Dan kun je ook volkorenbrood gebruiken en de kaas wat subtieler strooien.

Uienschillen weggooein? Zonde!

De meeste mensen gooien de schillen van hun uien gedachteloos in de prullenbak, maar wist je dat je er nog zoveel mee kunt? De buitenste, droge schillen zitten boordevol smaakstoffen en voedingsstoffen. Je kunt ze meekoken in een zelfgemaakte bouillon om extra diepte te geven, of je laat ze drogen en maakt er een kruidig uienpoeder van, ideaal om over geroosterde groenten of aardappels te strooien. En voor de avonturiers: uienschillen zijn ook perfect om natuurlijke kleurstoffen van te maken, bijvoorbeeld om eieren met Pasen op een mooie amberkleur te krijgen. Dus: niet weggooien, maar slim gebruiken!

Uiensoep recept
Totale tijd1 uur 20 minuten

Uiensoep recept

4.25 van 293 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediënten

  • Ingredienten
  • 1,5 kilo uien in plakken
  • bol knoflook in plakjes
  • 75 gram boter
  • Zout
  • Peper
  • 4 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 liter warme runderbouillon
  • Wijnglas Noilly Prat
  • Wijnglas cognac
  • 200 gram gruyère
  • 1 hard/oud stokbrood met body

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Dit uiensoep recept is super makkelijk om te maken. Als je de stappen uit het recept volgt, moet het maken ervan echt geen probleem zijn. De meeste tijd gaat zitten in het koken van de soep (een uur), maar daar heb je dan zelf vrij weinig omkijken naar.
  • Je begint met het smelten van een klont boter in een grote soeppan. Doe vervolgens de uien erbij met wat zout. Laat dit in 10 minuten tijd zacht worden. Doe de knoflook erbij en bak dit even kort mee. Bedek vervolgens de uien met rietsuiker en laat dit op een zacht vuur ongeveer een half uurtje karamelliseren. Doe dan de bloem erbij en bak het geheel nog 5 minuten.
  • Ondertussen ga je aan de slag met het warm maken van de bouillon. Voeg die na een half uur aan de uien toe. Pak nu een royaal wijnglas Noilly Prat en doe dit erbij. Doe hetzelfde met de cognac en laat dit dan nog een uur koken.
  • Nu is het tijd geworden om de gril voor te verwarmen op 200 graden. Doe de soep in kommen en leg een plakje oud stokbrood op de soep. Bestrooi het stokbrood met de gruyère en rooster het geheel nog ongeveer 5 minuten onder de gril.
  • Nu is je heerlijke uiensoep klaar. Eet smakelijk!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Makkelijk met Miljuschka kookboek makkelijke recepten
Mijn kookboek

Makkelijk met Miljuschka

Vraag jij je ook wel eens af waar je de tijd vandaan moet halen om te koken? Nou ik wel! Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept.

In Makkelijk met Miljuschka ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.25 from 293 votes (286 ratings without comment)