‘Fitpizza’ met zalm en frisse tzatziki
Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht dat wordt gemaakt van dikke Griekse yoghurt, knoflook, komkommer olijfolie en kruiden. Heerlijk om te dippen met een stokbroodje, maar ook lekker als saus bij geroosterd vlees of zoals in dit geval op de pizza.
Ik beleg deze pizza verder met gerookte zalm, edamameboontjes en rauwe komkommerlinten voor een extra frisse bite. Het aanzicht van deze pizza alleen is al genoeg voor een instant opkikker. Zo fris en fleurig. Wedden dat je er meteen in wilt duiken?
Dubbel gezond
Het grote voordeel van deze fitpizza is dat je niet hoeft te kiezen tussen lekker of voedzaam. Ik maak hem namelijk met een kant-en-klare pizzabodem. In dit geval die met bloemkool. De bodem bestaat namelijk zelf al uit groenten, dus dan weet je zeker dat je sowieso je dagelijkse portie groenten binnenkrijgt. Je vindt de bloemkool-pizzabodem in het koelschap van de supermarkt.
Mag het voor jou net iets pittiger? Probeer dan eens mijn recept voor deze pittige Zuid-Amerikaanse pizza met courgettebodem.


Fitpizza met zalm en frisse tzatziki
Ingrediënten
- 2 bloemkool pizzabodems
- 350 g dikke Griekse yoghurt
- 1-2 tenen knoflook geperst
- rasp van ½ biologische citroen
- 200 g feta verkruimeld
- blaadjes van 3 takjes munt fijngesneden + extra om te garneren
- 1 komkommer
- 15 g dille
- 75 g rucola
- 150 g edamameboontjes
- 200 g gerookte zalm in plakjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 °C en bak de twee pizzabodems 3 minuten voor op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Doe intussen 200 gram van de Griekse yoghurt, de helft van de knoflook, de citroenrasp en de feta in het bakje van de staafmixer en mix tot een glad geheel. Roer vervolgens de helft van de munt door het yoghurt-fetamengsel.
- Verdeel het yoghurt-fetamengsel gelijkmatig over de twee voorgebakken bodems (je kunt deze op de bakplaat laten liggen en bak deze in ongeveer 7 minuten af.
- Snijd intussen de komkommer doormidden en schaaf met een kaasschaaf van 1 helft lange plakken en houd apart. Rasp de andere helft van de komkommer met behulp van een grove rasp. Meng de komkommerrasp met een flinke snuf zout, laat even staan en druk er dan in een vergiet zoveel mogelijk vocht uit.
- Pak het overgrote deel van de dille en hak fijn.
- Meng de komkommerrasp met de resterende 150 gram yoghurt, de rest van de munt en de fijngehakte dille. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Verdeel de rucola, edamameboontjes, komkommerplakken en zalm over de pizza. Leg hier en daar een dotje van de tzazikisaus en bestrooi met de overgebleven dille en wat extra munt als je dat lekker vindt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.