Deze tuna melt met tomaat en avocado geeft de ‘standaard’ tosti een hele andere dimensie. Proef hem, en ik weet zeker: je wil daarna niets anders meer!
Tuna melt: heaven or hell?
Deze Amerikaanse sandwich met tonijn en gesmolten kaas is inmiddels uitgegroeid tot een echte klassieker. De een zweert er bij, en de ander heeft er misschien nog nooit van gehoord. Hoewel tonijn uit blik, gecombineerd met kaas, misschien niet heel smakelijk klinkt, is deze tuna melt toch echt de moeite waard.
Het is een zacht, romig, smaakvol broodje met een subtiele vissmaak. Zorg dat je wel de juiste tonijn uit blik in huis haalt. Let goed op het MSC-keurmerk. Deze tonijn is op de juiste manier gevangen – beter voor het milieu.
Een tosti met heerlijke ingrediënten
Naast de tonijn beleg ik de tuna melt met belegen kaas. Ik kies zelf graag voor de belegen 48+ kaas; bijvoorbeeld Beemster of Goudse. Je kunt natuurlijk voor elke kaas kiezen, maar houd er wel rekening mee dat magere kazen tot 48+ het beste smelten. Hoe lekker die oude kaas ook is, deze is vaak niet zo geschikt voor een tosti.
Om de tosti helemaal af te maken, serveer je de tuna melt met kleine augurkjes. Doe ze er doorheen, leg ze erop, of leg ze er naast. Geloof mij, de augurken zorgen echt voor een friszure smaaksensatie in combinatie met de tonijn. Ik koos voor kleine augurken, cornichons, maar je kunt natuurlijk zelf kiezen welke je het lekkerste vindt.
Nog geen tosti-ijzer in huis? Ik raad een contactgrill aan – die bestel je hier online.

Tuna melt tosti met tomaat en avocado
Ingrediënten
- 2 blikjes duurzaam gevangen tonijn in water à 160 g, uitgelekt
- 1 kleine rode ui heel fijn gesnipperd
- 1 snackkomkommer in hele kleine blokjes
- 1 avocado in hele kleine blokjes
- sap van ½ citroen
- 4 el mayonaise
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 8 sneden brood naar keuze
- 1 flinke tomaat in hele dunne plakjes
- 4 royale plakken belegen kaas
- 4 el boter
- 4 augurken
Bereidingswijze:
- Meng de tonijn in een kom met de rode ui, komkommer, avocado, het citroensap en de mayo. Breng op smaak met zout en peper. Beleg 4 sneden brood met de tomaat en verdeel het tonijnmengsel erover. Beleg met een plak kaas en een tweede snee brood. Bestrijk de boven- en onderkant van de tosti met boter. Bak de tosti’s in een grote koekenpan op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin; ongeveer 4 minuten per kant. Blijf erbij; verkleuren ze te snel, draai het vuur dan wat omlaag.
- Snijd de tosti’s diagonaal door, leg de twee driehoeken op elkaar, balanceer er een augurk op en steek er een houten prikker doorheen.Alternatief kun je ook wat augurk door de vulling snijden of geef de augurken er los bij.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.