Truffel Pommes Duchesse met Parmezaanse kaas  

Of je nu indruk wilt maken tijdens een chic kerstdiner of gewoon zin hebt in een beetje extra luxe op je bord, dit recept heeft het allemaal: een vleugje Franse flair, een tikje decadentie, en vooral heel veel smaak. En ja, zelfs als je geen doorgewinterde kok bent, lukt het je om deze prachtige aardappelrozetjes te maken. Ren de keuken in en ontdek hoe je met een paar eenvoudige ingrediënten iets waanzinnigs creëert! 

Franse elegantie in een aardappelhapje 

Pommes Duchesse (of aardappelrozetjes in het Nederlands) zijn een klassiek Frans aardappelgerecht dat bekendstaat om zijn luxe uitstraling en delicate smaak. Het zijn rozetjes van aardappelpuree, die met een spuitzak worden gevormd en in de oven gebakken tot ze goudbruin en krokant zijn aan de buitenkant, terwijl de binnenkant heerlijk luchtig en zacht blijft.  

Het gerecht wordt gemaakt van kruimige aardappelen die tot een fijne puree worden gestampt en vervolgens worden gemengd met boter, eidooiers, en vaak een beetje kaas of kruiden voor extra smaak. De rozetjes krijgen hun kenmerkende uiterlijk door het gebruik van een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. 

Wat Pommes Duchesse zo bijzonder maakt, is niet alleen de smaak, maar ook de presentatie. Ze zien eruit als kleine kunstwerkjes op je bord en zijn perfect voor feestelijke gelegenheden of een luxe diner. Bovendien kun je eindeloos variëren door extra ingrediënten toe te voegen die jij zelf lekker vindt.  

Een vleugje luxe… Truffelolie  

Truffelolie is een geurige olie, meestal gemaakt van olijfolie, die wordt geïnfuseerd met de smaak van truffels. Truffels zijn een soort ondergrondse paddenstoel die bekend staat om hun intense, aardse aroma en unieke smaak. Omdat verse truffels zeldzaam en kostbaar zijn, is truffelolie een betaalbaarder (en langer houdbaar) alternatief om die kenmerkende smaak aan je gerechten toe te voegen. 

Pommes duchesse miljuschka

Truffel smaak is pure liefde  

De smaak van truffelolie is intens en aromatisch, met een aardse, bijna nootachtige ondertoon die gerechten onmiddellijk transformeert. Het is alsof je een gerecht een upgrade geeft naar “chefwaardig” met slechts een paar druppels. Bovendien past het bij verrassend veel soorten eten: van eenvoudige pasta’s en risotto‘s tot luxe gerechten zoals carpaccio of Pommes Duchesse 

Lekker combineren  

Deze Pommes Duchesse zijn geweldig als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd. Combineer ze met een sappig stuk rosbief, een vegetarische paddenstoelenragout of een heerlijke zalmfilet. Ze zijn ook perfect voor een chique buffet. 

Pommes duchesse miljuschka
Totale tijd1 uur 5 minuten

Truffel Pommes Duchesse met Parmezaanse kaas  

Het onmisbare bijgerecht!
5 van 1 stem
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • Knoflookpers
  • aardappelstamper of pureepers
  • spuitzak met grof spuitmondje
  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten

4 personen
  • 2 tenen knoflook
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 3 stuks eieren maat M
  • 75 gr roomboter
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2.5 tl truffelolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte of 180 graden hetelucht. 
  • Haal de schil van de knoflook en pers de tenen knoflook uit. Rasp de parmezaanse kaas fijn en splits de eieren. Je gebruikt voor dit recept alleen de eidooiers. Snijd de boter in blokjes. 
  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water in ca. 20 minuten gaar. Giet af en laat ze 5-7 minuten met de deksel op de pan uitdampen. 
  • Stamp de aardappelen daarna tot een luchtige puree (wanneer je een aardappelknijper hebt, dan kun je deze het beste gebruiken) en voeg boter, eidooiers, Parmezaanse kaas, truffelolie, en knoflook toe. Breng royaal op smaak met peper en zout. 
  • Schep de puree over in een spuitzak met een grof spuitmondje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit rozetjes (van ca. 3 centimeter) van de aardappelpuree. Zet de bakplaat in de oven en bak de aardappelrozetjes in ca. 30- 35 minuten goudbruin. 
  • Haal ze uit de oven en laat de Pommes Duchesse een paar minuten op de bakplaat afkoelen, leg ze daarna op een mooie schaal of serveer bij het hoofdgerecht. Drizzle er eventueel nog wat extra truffelolie over en bestrooi met nog wat geraspte Parmezaanse kaas.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.