Cheesecake recepten

Trifle cheesecake

Samenvatting

  • Aantal personen 12

Ingredienten

3 blaadjes gelatine

3 el custardpoeder

200 ml volle melk

300 ml room

100 gram boter, gesmolten

250 gram (Bastogne) biscuits

900 gram roomkaas

1 tl vanille extract

200 gram lichte basterdsuiker

125 ml bessensap

3 gram gelatine (= 2 blaadjes)

175 gram blauwe bessen (bevroren)

1 el poedersuiker

Sharing is caring!

trifle cheesecake

Trifle cheesecake

Deze geweldige cheesecake heeft alle smaken van een traditionele Engelse trifle maar dan in de vorm van een cheesecake. Een trifle cheesecake dus.

Om het te maken gebruikte ik dit keer bastognekoeken als bodem van de cheesecake. Dit druk je stevig aan in de vorm. Maak de laag niet te dun want dat is zometeen de basis van je cheesecake.

Custard

Als extra is dit met custard die je door het cheesecake mengsel roert. Hiervoor maak je eerst de custard volgens de aanwijzingen hieronder in het recept. Vervolgens laat je dit afkoelen en je mengt het daarna goed met de roomkaas.

Het geleilaagje aan de bovenkant maak je met bessensap en gelatine. Check of het zoet genoeg is. Daar zit nogal eens verschil in.

Trifle cheesecake

Bestrooi met blauwe bessen

Na het maken van het geleilaagje voor de trifle cheesecake kun je twee dingen doen. Je kunt de bessen er meteen op strooien zoals ik hier heb gedaan. Ze zitten dan meteen vast in de gelei als dat opgestijfd is. Dat is een optie. Een andere optie is om de bessen er later op te doen met slagroom.

De trifle cheesecake is al vrij machtig dus die slagroom hoeft niet perse gebruikt te worden. Overigens kun je het geleilaagje natuurlijk ook goed maken met willekeurig welk ander fruit.

Geleilaagje

Je kunt bijvoorbeeld aardbeien of frambozen pureren en dan zeven zodat alle pitjes verwijderd zijn. Dit kun je dan als laag gebruiken. Je varieert hier ook meteen de kleuren mee. Het is hoe dan ook een heerlijke cheesecake en perfect voor de feestdagen.

Op zoek naar al mijn cheesecakes? Of check hier alle kerstrecepten.

trifle cheesecake

Trifle cheesecake

Aantal personen: 12

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 3 el custardpoeder
  • 200 ml volle melk
  • 300 ml room
  • 100 gram boter, gesmolten
  • 250 gram (Bastogne) biscuits
  • 900 gram roomkaas
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 125 ml bessensap
  • 3 gram gelatine (= 2 blaadjes)
  • 175 gram blauwe bessen (bevroren)
  • 1 el poedersuiker

Instructies

    Week de gelatine in koud water.

Meng het custardpoeder met 3 el melk tot een
pasta. Verwarm de rest van de melk met 100 ml van de room. Voeg, als het bijna kookt, de custard pasta toe en roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Blijf op laag vuur verwarmen tot het indikt, onder voortdurend roeren.

Haal van het vuur en roer de gelatineblaadjes erdoor. Giet in een schone kom en dek af met plastic folie.

Vet een taartvorm van 23 cm in en bekleed met plasticfolie, ook de zijkanten. Pak de buitenkant van de vorm in met
aluminiumfolie, tegen het lekken later.

Maal de biscuits in de keukenmachine fijn en meng de gesmolten boter erdoor. Bekleed de bodem van de vorm ermee en druk aan met de achterkant van een lepel. Zet even in de koelkast.

Meng de roomkaas, suiker en vanille extract. Roer de afgekoelde custard los en meng door de roomkaas. Roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Giet over de koekbodem en smeer gelijkmatig uit. Klop met de taart op het werkblad zodat de lucht er uit gaat. Zet in de koelkast voor 4 uur.

Week de overige gelatine (3 gram = 2 blaadjes) in koud water. Breng het bessensap aan de kook, breng indien gewenst op smaak met honing. Haal van het vuur en los de gelatine er in op, roer goed door. Giet in een schone kom en laat afkoelen tot ongeveer 30°C. Giet dan voorzichtig over het roomkaasmengsel. Decoreer met de helft van de bessen en zet in de koeling om op te stijven.

Klop de resterende slagroom (200 ml) op met poedersuiker, en garneer de taart met behulp van een spuitzak. Decoreer met de
resterende bessen.



Nog meer lekkers