Deze soep is een ware smaakexplosie en een verrassende twist op de klassieke tomatensoep. Geen saaie balletjes hier, maar knapperig gebakken tofu die zorgt voor een heerlijke bite. De romigheid komt van de kokosmelk, terwijl de gember een pittig-zoete kick geeft. Elke lepel is een crunchy feestje in je mond!
Comfortsoep!
Wat deze soep zo bijzonder maakt, is de combinatie van smaken en texturen. De zoete cherrytomaten worden samen met wortel, ui, knoflook en gember gebakken tot ze beginnen te karamelliseren, wat zorgt voor een diepe, rijke smaak. De toevoeging van kokosmelk en groentebouillon maakt het geheel zijdezacht en vol van smaak. En dan die toppings… oh la la! Dunne reepjes gefrituurde gember, goudbruine tofu blokjes en krokante kokosvlokken maken het helemaal af. Het is comfort food op z’n best, maar dan met een exotisch tintje.


Tomaten-kokossoep
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 750 g cherrytomaten aan de tak
- 2 wortels in dunne plakjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- stukje gemberwortel van 3 cm fijn geraspt
- 400 ml kokosmelk
- 750 ml groentebouillon
Voor de topping
- 100 ml zonnebloemolie
- stukje gemberwortel van 5 cm
- 250 g tofu
- 30 g ongezoete kokosvlokken
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui, cherrytomaten en wortel op middelhoog vuur tot ze aan de bodem van de pan beginnen te kleven en karamelliseren. Dit duurt circa 8 minuten.
- Voeg de knoflook en gember toe en bak ze 2 minuten al omscheppend mee. Doe dan de kokosmelk en groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager zodra de soep kookt en laat nog circa20 minuten zachtjes koken, tot de wortel zacht en gaar is.
- Bereid ondertussen topping. Verhit de zonnebloemolie in een wokpan. Snijd de plakjes gember in heel dunne reepjes (julienne), bak ze kort in de hete olie tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de tofu in repen en vervolgens in blokjes van 2 cm. Doe de tofu in de hete olie en bak de blokjes tot ze lichtbruin zijn. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schep de kokosvlokken met een schuimspaan door de hete olie tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Pureer de soep glad met de staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep in kommen en verdeel de tofu, gember en kokosvlokken erover.
- TIP Vervang de tofu door plakjes gerookte kipfilet als topping, die je dan weer niet hoeft te frituren.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.