Frisse tuinbonen-doperwtensoep

45 minuten

Niets zo meditatief als het (dubbel)doppen van verse tuinbonen – voor deze frisse soep met sticky topping haalt deze mazzelaar ze zo uit eigen moestuin. Heb je die niet? Je vindt ze ook in de supermarkt, gedopt en wel in de diepvries. Easy does it.

Frisse tuinbonen-doperwtensoep

Frisse tuinbonen-doperwetensoep

No ratings yet
Bereidingstijd 25 minuten
Wachttijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • vijzel
  • schuimspaan
  • staafmixer

Ingrediënten
 

  • 4 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 prei in ringen
  • 450 g gedopte tuinbonen vers of diepvries
  • 2 tenen knoflook grof gehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • ¼ tl komijnzaad
  • 400 g doperwten diepvries
  • 1,5 l groentebouillon
  • 15 g munt alleen de blaadjes, plus extra om te garneren
  • 15 g bladpeterselie grof gehakt
  • rasp en sap van 1 biologische citroen

Voor de topping

  • 50 g pistachenoten grof gehakt
  • ¼ tl korianderzaad geplet in een vijzel
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el granaatappelmelasse
  • citroensap

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui en prei circa 10 minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht worden maar niet kleuren.
  • Blancheer ondertussen de tuinbonen in 2 liter kokend water. Schep ze vervolgens met een schuimspaan in een kom met ijskoud water. Druk de tuinbonen met je handen uit hun grijzige, taaie schilletje zodat het felgroene boontje overblijft. Gooi de schilletjes weg
  • Voeg zodra de ui en prei zacht zijn de knoflook, het korianderpoeder en komijnzaad toe en bak ze een paar minuten al omscheppend mee.
  • Voeg de gedopte tuinbonen en bevroren doperwten toe, gevolgd door de groentebouillon en breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag zodra hij kookt en laat nog 15-20 minuten zachtjes koken. Doe de verse kruiden, citroenrasp en een kneepje citroensap (of naar smaak) erbij en breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep met de staafmixer, maar niet te glad; wat textuur is in deze soep juist lekker.
  • Rooster voor de topping de pistachenoten en het korianderzaad ineen droge koekenpan circa 2 minuten, tot ze gaan geuren. Voeg de extra vierge olijfolie, granaatappelmelasse en een kneepje citroensap toe, meng alles goed en zet het vuur uit. Verdeel de soep over4 kommen, schep de topping erop en garneer met de extra munt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Frisse tuinbonen-doperwetensoep

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.