Miljuschka’s favorieten uit de toko

De toko is mijn snoepwinkel. Ik kom er voor één ding en loop naar buiten met een overvolle tas en een gelukzalige grijns. De geur van kruiden, het geluid van ratelende diepvriezen en het eindeloze schap vol instant noedels—het is pure magie. En terwijl ik daar sta, proberend om niet voor de vijftigste keer een pak mochi te kopen dat ik vervolgens vergeet in de koelkast, zijn er vijf dingen die standaard in mijn mandje belanden. Stuk voor stuk onmisbaar in mijn keuken. Geen ingewikkelde ingrediënten waar je vervolgens een halve dag YouTube-tutorials voor moet kijken, maar dingen die je leven direct beter maken.

Mijn favorieten uit de toko

1. Paratha’s – de ultieme cheat voor knapperig brood

Ken je dat moment dat je net iets extra’s wil bij je curry of een snelle lunch zoekt zonder gedoe? Enter: de paratha’s van Spring Home. Dit zijn diepvriesroti’s die je zonder olie in een hete pan bakt tot ze goudbruin en goddelijk schilferig zijn. En het mooiste? Ze puffen een beetje op, waardoor je ze zo kunt openscheuren en vullen met van alles—van een gebakken eitje met chili olie tot een laag dikke yoghurt en honing als je in een zoete bui bent. Plus, je kunt ze ook vullen en oprollen als een soort cheats-versie van een dumpling. Ja echt, probeer het.

2. Crispy chili oil – de koningin van de toppings

Als er ooit een revolutie uitbreekt in mijn keuken, dan is deze pot de aanstichter. Lao Gan Ma crispy chili oil is geen gewone chili olie. Het is de Ferrari onder de smaakmakers: pittig, umami, een beetje zoet en vol met knapperige stukjes ui en knoflook die alles transformeren tot een feestje. Ik schep het over noedels, op een boterham met kaas (echt, probeer het) en roer het zelfs door mijn tosti-mayo. Het geeft die instant kick waardoor je denkt: waarom eet ik dit niet altijd? Antwoord: dat doe ik dus ook. Ook leuk, ik heb hier een recept voor je om de crispy chili olie zelf te maken.

3. Hoisin – zo lekker dat we het zelfs bij patat eten

Hoisin is in deze categorie het enige product waar je niet per se een toko voor nodig hebt, maar geloof me, de versies die je daar vindt zijn vaak een stuk beter. Dit dikke, zoete en zoute goedje is de sleutel tot alles van Peking eend tot spring rolls, maar bij ons thuis is het vooral… patat saus. Ja, serieus. Friet met hoisinsaus en een lik mayo? Dit is het soort snack dat je een keer probeert en vervolgens in je diepste vezels gaat voelen. Alsof patat en hoisin altijd al soulmates waren en we ze nu eindelijk herenigd hebben. Waar je hoisin nog meer op doet? Dat zie je hier.

Garnalen met hoisin scaled 1

4. Silken tofu – de alleskunner

Mensen denken bij tofu vaak aan die harde blokken die je eerst moet persen, marineren en bakken voordat ze ergens op beginnen te lijken. Snap ik. Maar silken tofu? Dat is een ander verhaal. Deze fluweelzachte variant is als een soort pudding die je bijna overal in kan lepelen. Koud met sojasaus en lente-ui erover? Top. Door een smoothie voor extra romigheid? Werkt. Gebakken in een pan totdat het een goudbruin jasje krijgt? Goddelijk. Dit is comfort food zonder moeite, en dat kunnen we allemaal wel gebruiken. Enne, bomvol eiwitten, zo kan je er bijvoorbeeld ook een gezonde chocolademousse van maken.

5. Dumplings uit het vriesvak – want je weet nooit wanneer je honger krijgt

Mijn vriezer is heilige grond en als er één ding is dat daar áltijd in ligt, dan zijn het dumplings. Ik zweer bij de siu mai van Lee’s—kleine, sappige pakketjes gevuld met varkensvlees en garnaal die je binnen 10 minuten van bevroren naar dampend en perfect kunt stomen. Geen dumplingstomer? Geen stress. Even bakken en afblussen met een scheutje water en je hebt knapperige dumplings met een juicy binnenkant. Dopen in sojasaus, een beetje van die crispy chili oil erover en je bent klaar. Ik zeg: vriezer vol, zorgen nul.

Heb je meer tijd en wil je lekker zelf aan de slag? Maak dan deze gyoza’s of bijvoorbeeld deze versie van mijn dumplings.

Dumplings met bosui

Meer toko tips nodig? I got you

Als je net als ik nooit met een lege mand de toko uitloopt en altijd openstaat voor nieuwe ontdekkingen, dan heb ik goed nieuws. In mijn nieuwe magazine neem ik je mee op een grote ronde door de toko en geef ik je meer dan 25 tips voor de allerbeste producten die je moet inslaan. Van onverwachte smaakmakers tot snacks waar je verslaafd aan raakt—alles komt voorbij. Dus wil je je voorraadkast upgraden als een pro? In de eerstvolgende editie van Miljuschka Magazine lees je het (en ik geef je natuurlijk ook heel veel recepten om er direct mee aan de slag te gaan).

miljuschka magazine nummer 13 azie
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.