Gyoza

45 minuten

Handen omhoog wie – net als ik – geen genoeg kan krijgen van gyoza! Deze Japanse dumpling is favoriet wanneer wij bij de Japanner gaan eten. Hoogste tijd dus voor mijn eigen versie. Deze met gehakt en shiitake is een echte smaakbom en draai je heel gemakkelijk thuis in elkaar.

Gyoza

Gyoza is een Japanse dumpling gevuld met gehakt (meestal varkens- of kippenvlees), groenten (zoals kool, bieslook en shiitake) en kruiden. De vulling wordt vervolgens in een dun deegvel gewikkeld en gebakken, gestoomd of gekookt.

Als we de verhalen moeten geloven dan is deze dumpling ontstaan in China, en in de late negentiende en vroege twintigste eeuw naar Japan gebracht door Chinese immigranten. In Japan werd de gyoza een populair gerecht en wordt deze tegenwoordig vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht in restaurants en izakaya’s (Japanse pubs).

Deze dumpling kan op verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Sommige vinden het lekker om deze te dippen in een mengsel van sojasaus en azijn, terwijl anderen de voorkeur geven aan een dip met iets meer pit. Behalve los kunnen gyoza ook worden gegeten in combinatie met een kom rijst of als topping op noedelsoep.

De afgelopen jaren is het gerecht steeds populairder geworden en vind je deze wereldwijd terug op de menukaart, vaak met een unieke regionale twist. 

Zelf maken

Zelf gyoza maken klinkt misschien als een hele uitdaging, maar is uiteindelijk niet zo moeilijk als het lijkt! Hier zijn enkele tips om er een succes van te maken:

  • Ik gebruik in dit recept kant-en-klare deegvellen, maar je kunt je deeg ook zelf maken. Gyoza-deeg wordt gemaakt met bloem en water en kan met de hand of een keukenmachine worden gekneed. Het deeg moet soepel en elastisch zijn en ongeveer een uur rusten voordat het wordt gebruikt.
  • De vulling kan makkelijk worden aangepast aan persoonlijke smaak en voorkeur, maar een basisvulling bestaat meestal uit gehakt, gehakte groenten en kruiden. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed worden gemengd voordat ze worden gebruikt.
  • Rol het deeg uit tot dunne cirkels en leg een beetje vulling in het midden van elke cirkel. Vouw de gyoza dicht door de randen van het deeg naar elkaar toe te vouwen en vast te drukken.
  • Gyoza kan worden gebakken, gestoomd of gekookt. Om te bakken, verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de gyoza tot ze goudbruin zijn. Om te stomen, plaats de gyoza in een stoommandje en stoom gedurende 5 tot 6 minuten. Om te koken, laat de gyoza ongeveer 3 tot 4 minuten in kokend water koken.
  • Serveer de gyoza met sojasaus, rijstazijn of mijn spicy chili olie. Of serveer als hoofdgerecht met rijst en groenten.

Zelf gyoza maken vraagt wat oefening, maar het resultaat is een heerlijke en authentieke Japanse lekkernij waar je je vingers bij aflikt. Bekijk de video hieronder om te zien hoe het moet:

@epicurious Chef Yuji’s perfect, effortless pleating though 🥟 #gyoza #dumplingmaking ♬ original sound – Epicurious

 

Gyoza

Gyoza

4.23 van 31 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Snack
Porties 24 Stuks

Benodigdheden

  • Bloem of rijstmeel Om bord mee te bestrooien
  • Anti-aanbak koekenpan met deksel

Ingrediënten
 

  • 24 dumpling/ gyoza velletjes diepvries - te koop bij toko of supermarkt (zie tip)
  • 100 g Chinese kool
  • 75 g shiitake
  • 20 g gember
  • 3 bosuien
  • 250 g varkensgehakt
  • 2 tl Chinese vijfkruidenpoeder te koop in supermarkt
  • 4 el hoisinsaus
  • 4-6 el zonnebloemolie
  • 5 el mirin
  • peper en zout

Instructies
 

  • Ontdooi de dumpling/gyoza velletjes onder een schone vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen tijdens het ontdooien. Bestrooi een paar grote borden met bloem of rijstmeel zodat je de gevouwen gyoza er op kunt leggen zonder dat ze gaan vastplakken.
  • Maak ondertussen de vulling. Snijd de harde onderkant van de Chinese kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool zo dun mogelijke reepjes. Maak de shiitake schoon en snijd in dunne plakjes. Hak de gember fijn, en snijd 2 bosuien in dunne kleine ringetjes.
  • Roer de vijf kruidenpoeder en 2 eetlepels hoisinsaus door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Schep daarna de Chinese kool, shiitake, gember en bosui erdoor en kneed het gehakt goed door tot het heel smeuïg is en goed aan elkaar blijft plakken.
  • Maak de gyoza. Leg op elk velletje 1,5 theelepel van de gehaktvulling. Maak de randjes vochtig met wat water. Vouw het deeg tot een halve cirkel. Druk de randjes goed aan. Vouw dan de bovenkant van het deeg in plooitjes. Leg de gyoza op de borden. Maak zo alle 24 gyoza.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg per keer 10-12 dumplings in de hete olie en bak ze in 1- 2 minuten aan één kant goudbruin. Blus af met ca. 200 ml water en leg een deksel op de pan. Draai het vuur laag en stoom de gyoza in 3-5 minuten gaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een mooie schaal. Herhaal tot alle gyoza gebakken zijn.
  • Meng in een kommetje de mirin met 3 eetlepels hoisinsaus. Serveer bij de gyoza om ze in te dippen. Hak de laatste bosui fijn en strooi over de gyoza door de saus. Serveer bij de gyoza om ze in te dippen.
  • Let op: in de toko kun je meerdere soorten dumpling vellen kopen. De een is geschikt voor frituren, de ander om wontons of gyoza van te maken. Kijk dus even goed voordat je ze in je mandje gooit.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Gyoza

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.