Wat zijn viskoekjes eigenlijk?
Viskoekjes zijn een populaire snack in veel keukens wereldwijd. Je kunt ze zien als kleine, hartige burgertjes op basis van vis, kruiden en specerijen. Afhankelijk van waar ze vandaan komen, kunnen ze een andere smaak en textuur hebben. In de Thaise keuken worden ze vaak gemaakt met witte vis, gecombineerd met pittige currypasta, limoenblad en vissaus voor die kenmerkende umami-boost.
Thaise viskoekjes, een echte smaakexplosie!
Thaise viskoekjes, of Tod Mun Pla zoals ze in Thailand heten, zijn niet zomaar viskoekjes. Ze zijn intens gekruid, licht pittig en krijgen een heerlijke frisheid door de toevoeging van limoenblad. De rode currypasta geeft ze die kenmerkende Thaise kick en de vissaus zorgt voor een diepe, hartige smaak. En dan die textuur: stevig en sappig vanbinnen, krokant vanbuiten. Precies zoals je ze wilt!

Thaise viskoekjes uit de oven
Dit recept is perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. Serveer de koekjes met de zoete chilisaus – of een lekkere sriracha als je van pittig houdt – en je maakt gegarandeerd een indruk. Wil je deze viskoekjes serveren als onderdeel van de hoofdmaaltijd? Serveer deze dan als aanvulling op een rijstsalade of als extraatje naast een lekkere kom soep.
Waarom moet jij deze viskoekjes maken?
Geen frituur, wél crispy! – Normaal worden Thaise viskoekjes gefrituurd, maar in dit recept bakken we ze in de oven. Dat betekent minder vet, minder gedoe en toch een heerlijk knapperige korst.
Makkelijk en snel – Dit is zo’n recept waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan. Alles gaat lekker makkelijk in de keukenmachine, je draait er balletjes van, even de oven in en klaar.
Boordevol smaak – De combinatie van witte vis, rode currypasta, limoenblad en vissaus zorgt voor een smaakexplosie die perfect in balans is. Pittig, fris, hartig en een tikkie zoet.
Perfect als borrelhapje of lichte maaltijd – Deze viskoekjes doen het geweldig als snack, voorgerecht of zelfs als lichte avondmaaltijd met een frisse salade en wat zoete chilisaus on the side.

Thaise viskoekjes uit de oven
Ingrediënten
Thaise viskoekjes
- 400 g kabeljauwfilet
- 1 el Thaise rode currypasta
- 1 eierdooier
- 15 g Thaise basilicum
- 4 kaffir limoenblaadjes
- 75 g kousenband
- 2 el neutrale olie
- 1 krop romaine sla paar blaadjes hiervan
Zoete chilisaus
- 200 ml water
- 150 ml suiker
- 4 el rijstazijn
- 6 rode pepers
- 3 teentjes knoflook
- 1-2 el maïzena
- 20 g gezouten pinda’s
- 15 g koriander
Bereidingswijze:
Thaise viskoekjes
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snijd de kabeljauw in stukken. Snijd de kousenband fijn.
- Doe de kabeljauw, currypasta, eierdooier, basilicum en kaffir limoenblaadjes in een keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Schep het mengsel in een kom en meng de kousenband erdoor.
- Maak met vochtige handen 12 kleine, platte viskoekjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de viskoekjes aan beide kanten met de neutrale olie. Bak voor 15-20 minuten in de oven. Draai halverwege om.
Zoete chilisaus
- Snijd de rode pepers fijn. Hak de knoflook fijn. Hak de koriander en pinda’s grof.
- Voeg het water, suiker, rijstazijn en zout toe een steelpan en breng aan de kook. Laat 2 minuten pruttelen en voeg de rode pepers en de knoflook toe. Kook in 5 minuten in tot siroop op laag vuur.
- Meng de maizena met wat water en voeg toe aan de pan. Roer tot het helemaal is opgelost in de saus. Laat afkoelen.
- Leg de blaadjes botersla op een schaal en verdeel daar de viskoekjes over. Maak af met de pinda’s en koriander. Serveer met de zoete chilisaus.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.