Tex-mex salade met nacho’s

Op zoek naar een lekker Tex Mex gerecht? Met deze Tex-Mex salade maak jij een feestje van jouw lunch of diner. Een fris en kleurrijk gerecht boordevol groente om blij van te worden!

Wat is Tex-Mex eigenlijk?

Van chili en nacho’s tot fajitas en enchiladas, Tex-Mex zou het ultieme comfortfood kunnen worden genoemd. Ondanks zijn enorme populariteit in de Verenigde Staten, is het een understatement om te zeggen dat Tex-Mex moeite heeft gehad om respect te krijgen als een regionale keuken op zich, in plaats van een minderwaardige, corrupte versie van traditioneel Mexicaans eten. Maar met diepe wortels in zowel de Spaanse als de Indiaanse cultuur, is de geschiedenis van de Tex-Mex-keuken – en de verhalen achter enkele van de beroemdste gerechten – de moeite waard om nog een keer te bekijken.

Het gebied dat we vandaag de dag Texas noemen, werd vroeger bewoond door de inheemse Mexicaanse bevolking. Op een gegeven moment vestigden Amerikaanse kolonisten zich in dat gebied, wat de twee (eet)culturen met elkaar in contact bracht. Zo brachten de kolonisten ingrediënten als gehakt en bloem mee die vervolgens weer hun weg vonden naar de Mexicaanse gerechten van de inheemse bevolking. Long story short: Tex-Mex was born.

Salade met lollo bionda

Lollo who? Toegegeven; het klinkt een beetje als een strippernaam maar in feite is het niet meer dan het groene zusje van de in Nederland meer bekende Lollo Rosso. Het is een knapperige sla die lekker zoet is van smaak en de perfecte basis voor deze salade. Daarnaast gebruikte ik totopos, Mexicaanse maischips die niet gefrituurd, maar in de oven gebakken zijn. Kan je deze bij jou in de supermarkt niet vinden? Vervang ze dan door de reguliere tortillachips

Tip: Feta kun je heel goed gebruiken in Mexicaanse gerechten waar queso fresco in zit. Wanneer je de Griekse feta 20 minuten in koud water legt krijgt deze bijna dezelfde smaak en textuur.

tex-mex salade

tex-mex salade
Totale tijd25 minuten

Tex-Mex salade

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 krop lollo biondo
  • 1 blik zwarte bonen 400 g
  • 6 rijpe tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 1 eetrijpe avocado
  • 15 g verse bieslook
  • 1 el zure room
  • 3 el kappertjes
  • 1 biologische citroen
  • ½ zak blauwe totopos à 150 g
  • 3 el ingemaakte jalapeño-plakjes pot
  • 150 g feta*
  • nacho's

Bereidingswijze: 

  • Snijd of scheur de sla in kleinere stukken. Spoel de bonen af onder stromend water en laat uitlekken. Snijd de tomaten in partjes. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit, snijd het vruchtvlees in schuine plakjes. Snijd de puntpaprika in dunne ringen.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en doe het vruchtvlees in een hoge beker. Hak de bieslook grof en doe deze in een kom. Voeg hier de zure room, uitgelekte kappertjes en 1 el water aan toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde dressing. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Breng de dressing op smaak met het citroenrasp, -sap, peper en zout.
  • Breek de totopos wat kleiner. Verdeel de sla, bonen, tomaat, komkommer, puntpaprika en uitgelekte jalapeño-plakjes over een schaal en besprenkel met de dressing. Bestrooi met de verkruimelde feta en de totopos.
  • Ik serveer er wat noch's on the side bij. Je kunt ze er natuurlijk ook overheen kruimelen. Heerlijk!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.