Steeds vaker ben ik contrasterende smaakcombinaties aan het uitproberen in de keuken. Hierdoor merk ik dat ik een aardige fan ben geworden van swisey food: zoet én pittig eten. Yes, ik ben zelf ook nogal een sweet & spicy type dus mijn eten sluit perfect aan bij mijn persoonlijk. Hoe dat werkt en wat mijn favoriete swisey gerechten zijn, leg ik je uit.
Contrasterende smaken
Als ik experimenteer met contrasterende smaken, combineer ik ingrediënten die elkaars tegenpolen zijn op het gebied van smaak. Zo kun je bijvoorbeeld zoet tegenover zuur zetten, zout tegenover bitter en pittig tegenover zoet. Je snapt het idee. Zo’n contrasterende smaak geeft mij wat meer plezier, dat komt omdat het bepaalde ingrediënten en aroma’s kan benadrukken en mijn eetlust enorm kan opwekken.
Swisey food
Mijn favoriete smaakcombinatie van dit moment is zoet met pittig. Een zoete smaak, maakt stofjes vrij in onze hersenen (endorfines) die zorgen voor een gevoel van voldoening en geluk. Daar tegenover staat een pittige smaak, deze maken stofjes vrij die zorgen voor een gevoel van opwinding en energie. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze combinatie fantastisch is.
Zelf kun je ook makkelijk aan de slag met het combineren van zoet met pittig. Tijdens het barbecueën kun je bijvoorbeeld zoet pittige spareribs klaarmaken, een salade met mango of perzik kun je combineren met een pepertje of siracha én jouw wrap met kip kun je toppen met honing en spicy pinda’s. Kortom: je kunt het zo gek niet bedenken. Om je een handje op weg te helpen deel ik vijf swisey gerechten met jou.
1. Zoete aardappelsoep met chilivlokken
In de zoete aardappelsoep met chilivlokken vullen de zoete en pittige ingrediënten elkaar perfect aan, zonder dat de smaken overheersend zijn in het gerecht. De wortelen en zoete aardappelen zorgen voor een zoete smaak, daar tegenover staan de gember, knoflook en chilivlokken. Echt het proberen waard!
2. Spaghetti met pompoen en salami
Deze snelle pasta zal mij nooit gaan vervelen. De pompoen en paprika geven de spaghetti een heerlijke zoete smaak, daar tegenover staan de salami en chilivlokken. In combinatie met elkaar tillen ze de spaghetti met pompoen en salami naar een hoger niveau. Pasta never get’s boring!
3. Noedelsoep met citroengras
Deze Vietnamese noedelsoep met citroengras vind ik helemaal het einde. De zoete en pittige smaken zorgen voor een fantastische prikkeling voor mijn smaakpapillen. Het duurt even om de soep te maken, maar dan heb je ook wat. Echt, fenomenaal lekker!
4. Sticky sesam kip in slaschuitjes
Dit is de ideale maaltijd voor een doordeweekse dag. Je maakt hem in een mum van tijd en het gerecht heeft ook nog eens veel smaak. De sticky sesam kip in slaschuitjes is zoet door de honing, pittig door de knoflook en chili én de zoete wortelslierten maken het helemaal af. Fris, zoet en pittig, lekkerder kan bijna niet!
5. Mango salsa
Maak kennis met de perfecte salsa voor jouw tortilla chips. In deze mango salsa combineer ik opnieuw pittig met zoet. De rode ui en rode peper passen perfect bij de zoete mango. In slechts een kwartiertje zet jij deze salsa op tafel. Ik zou zeggen: dippen maar!