Stroop susu cheesecake: een tropische taart

4 uur 15 minuten

Stroop susu is voor mij pure nostalgie naar mijn kindertijd. Het is een mierzoet, roze drankje, gemaakt met rozenstroop en melk of kokosmelk. Het wordt ook wel gemaakt met schaafijs, kokosmelk en vruchtjes als lychees, dan heet het ‘es shanghai’. Deze ultratropische cheesecake is geïnspireerd op dit drankje. Heerlijk als dessert op een warme zomeravond. 

 

 

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

Stroop susu cheesecake een tropische taart

Stroop susu cheesecake een tropische taart

Stroop susu cheesecake

4.14 van 29 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Indonesische keuken

Ingrediënten
 

  • 250 gr digestive biscuits
  • 100 gr boter
  • 1 grote limoen de rasp
  • Groot blik lychees op siroop (567 gr, uitlekgewicht 230 gr)
  • 100 gr gedroogde kokosrasp
  • 900 gr roomkaas op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 6 eieren op kamertemperatuur
  • 5 el rozenstroop
  • 1/2 el zakje agar agar zonder kleurstof (toko)

Instructies
 

  • Verkruimel de digestive in de keukenmachine. Smelt de boter en meng door het koekkruim met de rasp van een limoen. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met het koekkruim. Druk goed aan en zet tot gebruik in de vriezer. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Giet de lychees af, bewaar de siroop. Houd 100 ml apart en kook de rest in tot circa 100 ml dikke siroop. Houd een paar lychees apart voor de garnering, hak de rest fijn. 
  • Rooster de kokosrasp in een ruime koekenpan goudbruin. Laat afkoelen. 
  • Doe de roomkaas met de suiker en de eieren in de keukenmachine en meng kort tot een homogeen geheel. Voeg de lychees, de ingekookte siroop en de kokosrasp toe en pulse nog een paar keer zodat alles vermengd is. Giet het geheel in de springvorm en zet in het midden van de oven. 
  • Bak de taart in circa 55 minuten gaar – hij is het lekkerst als het binnenste nog wobbly is. Zet de oven op een kier en laat de cheesecake in de oven afkoelen. Liefst een uur, anders tenminste een half uur. Neem uit de oven en laat verder afkoelen op het aanrecht. 
  • Verwarm de resterende lycheesiroop met 5 eetlepels rozenstroop, 1 el chiazaad en een halve eetlepel agar agar. Breng aan de kook zodat het mengsel indikt. Giet het over de taart en zwenk de vorm zodat het mengsel zich gelijkmatig verdeelt over de taart. Zet nu weg in de koelkast en laat een paar uur opstijven. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.