Vandaag deel ik mijn recept voor stroganoff met kipgehaktballetjes met jullie! Een heerlijk – van origine Russisch – gerecht, waaraan ik mijn eigen draai heb gegeven.
Stroganoff
Stroganoff is een oorspronkelijk Russisch vleesgerecht met een pittige saus. Van origine wordt dit gerecht gemaakt van dunne blokjes gesauteerde biefstuk of ander rood rundvlees. De saus bestaat uit ui, champignons, bloem, bouillon, zure room en mosterd. Dit recept werd vernoemd naar de familie Stroganov: een familie die tijdens het Keizerrijk Rusland erg machtig was. Het verhaal gaat dat dit gerecht is ontstaan tijdens een veldtocht. Het zou destijds dusdanig koud zijn geweest, dat de kok alleen nog maar dunne stukjes vlees kon snijden.
Kipgehakt of vega gehakt?
Ik geef graag mijn eigen draai aan recepten en kies in dit recept in plaats van rundvlees voor kipgehaktballetjes. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit stroganoff gerecht vegetarisch te maken. Kies dan voor vega gehakt van bijvoorbeeld Beyond Meat of De Vegetarische Slager.
Meer leren over vleesvervangers? Lees dan mijn artikel over de beste vleesvervangers: van tofu tot seitan!
Braadpan
Voor de stroganoff gebruik ik je een stevige braadpan, bijvoorbeeld van Staub of Le Creuset. Dit soort braadpannen gaan een leven lang mee, maar zijn best prijzig door het materiaal en het maakproces. Wil je zo’n zelfde soort pan, maar dan net wat betaalbaarder? Kijk dan eens naar deze prachtige gietijzeren braadpan van Combekk.

Stroganoff met kipgehaktballetjes
Ingrediënten
- 300 g kipgehaktballetjes 12 stuks
- 1 el paprikapoeder
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
- 300 g witte rijst
- 400 g paddenstoelen naar keuze in plakjes en/of kwarten
- 2 el zonnebloemolie
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 100 ml droge witte wijn
- 2 el wittewijnazijn
- 300 ml slagroom of kookroom
- 150 ml kippenbouillon
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gladde mosterd
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Doe intussen de paddenstoelen in een kom, strooi het paprikapoeder erover en schep goed om.
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de kipgehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar. Je kunt ze nog kruiden met peper, zout en eventueel andere favoriete kruiden. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, houd warm onder aluminiumfolie en zet de pan terug op het vuur.
- Verhit opnieuw 1 eetlepel zonnebloemolie in de pan. Roerbak hierin de sjalot en paddenstoelen enkele minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en bewaar ze bij de kipballetjes onder het folie.
- Giet de rijst af, doe terug in de pan en laat met het deksel erop uitdampen. Giet de witte wijn en wittewijnazijn in de koekenpan en breng aan de kook. Roer de slagroom erdoor en laat het vocht in 5-10 minuten tot de helft inkoken.
- Voeg de kippenbouillon en tomatenpuree toe en laat opnieuw inkoken tot je een dunne, romige saus overhebt. Roer eerst de mosterd, dan de gehaktballetjes en champignons erdoor en warm het geheel nog even kort door. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer de stroganoff over de rijst.
- Tip: Roer nog wat plakjes augurk door de stroganoff – lekker!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.