Een deconstructed dessert: wat is dat?
De trend van een deconstructed dessert – en ook in andere menugangen, trouwens – begon een aantal decennia geleden. Het concept is simpel, maar toch heel origineel: alle onderdelen van een taart, toetje of ander gerecht trek je als het ware los van elkaar. Zo ook in dit stoofperen dessert, waarbij de verschillende ingrediënten van een vanille cheesecake op een bordje liggen: volle roomkaas met sloom, verkruimelde bastognekoekjes… en dan dus die goddelijke stoofperen. Alle onderdelen zijn er; maar dan dus niet tezamen als een cheesecake. Snap je ‘m nog?
Stiekem is dit ook een gewoon een heel makkelijke manier van alle smaken van een bepaalde taart ‘vangen’ in een gerecht, zonder de taart daadwerkelijk te hoeven bakken. Als je met je lepel over het bord gaat en van alles wat tegelijk eet, lijkt het nét alsof je een vanille cheesecake eet.
Dol op stoofperen
Van stoofperen krijg ik in het najaar nooit genoeg. Ik vind vooral de Gieser Wildeman peren echt fantastisch om te stoven. Ik doe deze stoofperen samen met druivensap, water, een kaneelstokje en vanillepeul in een steelpan. Vervolgens aan de kook brengen, de deksel op de pan doen, het vuur omlaag en de peren dan heel rustig, in zo’n 30-40 minuten, gaar stoven.
Gooi het stoofvocht trouwens nooit weg: dat is heerlijk om nog over het dessert te druppelen. Of de volgende ochtend door de yoghurt te roeren!
Peren over? Maak dan deze perentaart!


Stoofperen met deconstructed vanille cheesecake
Ingrediënten
- 500 ml druivensap
- 4 stoofperen heel, met steeltje, geschild
- 1 kaneelstok
- 1 vanillestok over de lengte gehalveerd
- 200 g volle roomkaas naturel
- 75 ml slagroom
- 1 el fijne kristalsuiker
- 75 g bastognekoeken verkruimeld
Bereidingswijze:
- Doe de peren met het druivensap, de kaneel- en ½ vanillestok in een steelpan. Voeg 200 ml water toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, draai het vuur omlaag en stoof de peren 30-40 minuten. Draai ze af en toe om in het stoofvocht. Draai het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht afkoelen.
- Schraap de vanillezaadjes uit de overgebleven ½ vanillestok. Doe in een mengkom, voeg de roomkaas toe en klop met een mixer los. Klop in een tweede kom de slagroom met de suiker lobbig. Schep het roomkaasmengsel en de slagroom luchtig door elkaar.
- Zet 4 dessertbordjes klaar en leg op elk bordje een stoofpeer. Bouw daaromheen de deconstructed cheesecake: een hoopje bastognekoekkruimels en een schep van het roomkaasmengsel. Druppel er een lepel stoofperenvocht overheen.
- Recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Stoofschotel recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.